Blogger news

Ahad, 13 Julai 2014

Resipi Orang Bujang: Garlic Chicken Grill with Mushroom




Assalammualaikum, semua. Semenjak menyertai fitness ni, PL belajar dan mula menyukai makanan-makanan berpanggang(grill) dan kukus(steam) untuk menjaga tahap lemak dan calori-intake seharian. Jadi untuk Resepi Orang Bujang kali ini, PL akan menunjukkan satu resipi panggang yang amat mudah dan lazat serta rendah kalori. Resipi Garlic Chicken ni sebenarnya PL belajar melalui buku masakan, tapi diolah cara masakan dan penggunaan bahan untuk mengurangkan kadar kalori dan melazatkan rasa dan aroma resipi ini dengan menambahkan elemen aroma cendawan dan herba. So, jadilah resipi Garlic Chicken Grill and Mushroom!!

Bahan-Bahan:


Ayam (terpulang pada bahagian kegemaran kalian. Kali ini, PL menggunakan whole leg)

Bawang Putih (satu labu, cincang. Jumlah bawang putih bergantung pada saiz ayam)
Cendawan Kering (bilangan terpulang pada kalian)
Daun Parsley/Daun Sup (boleh guna yang dalam botol. Kalau dapat yang segar, lagi bagus)
Marjerin (Kalau boleh, dapatkan mentega yang rendah kolesterol dan lemak tepu. Dalam resipi ini, PL menggunakan marjerin Planta kerana rendah kandungan lemak tepu dan  0% kolesterol. Selain itu, baunya agak wangi dan senang didapati di kedai.)

Air (untuk merebus cendawan)

Untuk resipi ini, PL mengesyorkan kalian menggunakan Pemanggang Ajaib (tak kisahlah mana-mana jenama pun) kerana sifatnya tidak melekat dan penutup yang rapat memudahkan ayam dipanggang sempurna(isi dalamnya masak dan lapisan luar tidak hangus).

Cara-cara:


1. Jerang air didalam periuk dan masukkan cendawan kering. Sementara itu, cincang selabu bawang putih dan ketepikan. Apabila cendawan sudah menjadi kembang, tos dan sejukkan. Jangan dibuang air rebusan cendawan kerana akan digunakan ketika memasak ayam.


2. Leburkan marjerin (sukatannya bergantung pada saiz ayam. Ketika ini, PL menggunakan 3 sudu besar marjerin). Kemudian, masukkan pula bawang putih yang sudah dicincang. Sautekan sehingga naik bau bawang putih. Sementara menunggu tumisan naik bau, bolehlah menghiris sebentar cendawan dan buang batangnya. Apabila naik bau, masukkan cendawan yang baru dihiris tadi kedalam bahan tumisan dan kacau. Elakkan bawang putih menjadi hangus. Apabila tumisan menjadi kering, masukkan air rebusan cendawan tadi. Kacau sehingga mengelegak.


3. Setelah mengelegak, masukkan ayam bersama daun parsley yang dihiris kecil. Rebus ayam sehingga suku masak (jangan sampai masak sepenuhnya). Selepas itu, tutup api dan sejukkan sebelum dipindahkan ke dalam bekas penyimpanan/perapan. Selepas ayam dipindahkan ke dalam bekas penyimpanan/perapan, perap ayam  bersama air rebusan dan cendawan selama 1-2 jam.


5. Setelah ayam siap diperap, bolehlah ayam dan cendawan dipanggang. Sentiasa perhatikan ayam agar tidak terlalu masak dan hangus (peruntukkan satu bahagian dipanggang selama 5-6 minit). Ketika memanggang, curahkan sedikit air rebusan ke atas ayam untuk mengelakkan lapisan luar terlalu garing.

6. Isi ayam yang dipanggang sempurna apabila isinya  bertukar putih sepenuhnya, tetapi lembut ketika memotong. Setelah ayam diyakini masak, hidangkan bersama hirisan cendawan yang di panggang bersama. Siap!!!


Begitulah resipi Garlic Chicken and Mushroom. Ayam yang dipanggang beraroma herba bawang putih dan daun parsley, serta cendawan yang enak mampu membuka selera. Siapa sangka hidangan ini rendah lemak tepu. Tanpa garam pulak tu. Sekian resepi sihat ini Selamat mencuba!!


Sabtu, 12 Julai 2014

Melihat Tanpa Mata

Quote from one of my favourite movie: Paradise Road :D


Assalammualaikum, semua. Malam ni, PL terasa nak menulis satu situasi yang PL alami dalam minggu ni.

Alkisahnya bermula apabila suatu malam tu, kawan PL ada mengepost status di wall FB. Katanya, maknya (bekas cikgu PL juga) bakal dinaikkan pangkat sebagai pengetua di sekolah lama PL. Wauu, tak sangka cepat masa berlalu & sekarang one my rock-est teacher become principal. hoho. congratulation!! Well, PL saja jela berseloroh dan membuat lawak dengan kawan PL mengenai mak ayam (u know boys, we are always use dirty joke untuk mengeratkan silaturrahim...hahahaha). PL secara spontan picking 1,2 of my schoolmates name as joke (takde niat apa-apa pun) & macam biasa kami ketawa tanpa berfikir bukan-bukan. But unfortunately, there were bunch of smarty-pant people yang tak tahu hujung pangkal tiba-tiba attack PL & menuduh PL kurang ajar. hahahaha. Well, u know. This, group of kerek-people yang PL dari zaman sekolah lagi tak berkenan langsung peel diorang. Bajet pandai sangat(almaklumla, group-group top student+hidung tinggi+bajet good2). Dari zaman sekolah lagi, diorang ni memang tak suka PL pun (coz u know, i too "different" to them), so PL pun tak heranla sangat kalau diorang ni selalu tarik-tarik muka & look-down on me. Lagipun, PL dari dulu lagi selesa dengan berkawan dengan semua orang yang tau prinsip hormat-menghormati, unlike this ignorant people.

Ok, sambung cerita balik. Selepas cemuhan membabi buta dilontarkan pada PL, the best thing i'm always done to this kind people is ATTACK THEM WITH KOMEN MAUT!!! komen yang sampai diorang tak boleh balas balik.
Komen aku yang pedas (sindir+kenyataan).
hopefully, its really smack their head.
hahaha. u know, this kind of people always thinking they're on the top of universe. hoho. crazy people with crazy attitude. So, after that truss takde sore-sore sumbang da. itula, menyibuk tak tentu pasal. Pastu nak tunjuk pandai dengan PL? hoho. Seemly years can't change people.

Selepas dari insiden tu, PL menjalani hidup macam biasa (tak kuasa nak layan manusia tak empuk+bodoh). Tiba-tiba, sumone of my closest friend tiba-tiba pm PL:

When bezfren ask an opinion, sebagai kawan kita kena tolong kan?

PL agak terkejut jugak pertanyaan dia tu sebab PL sendiri akui, perubahan PL ni berlaku secara tak langsung. Tau-tau jek PL berubah banyak perkara & diakui banyak my bezfren. Jadi, untuk menjawab persoalan kawan PL, biarlah PL bercerita dahulu mengenai asal-usul PL.

PL merupakan anak lelaki sulung dalam keluarga & adik-beradik diatas PL semuanya perempuan. Membesar bersama kakak-kakak menyebabkan PL akui terpengaruh sedikit sifat feminin. Perkara tu menjadi dilema apabila PL membesar. PL selalu menjadi sasaran pembuli-pembuli, pemeras ugut, dimalukan di khalayak ramai, menjadi mangsa batu loncatan orang lain, dipulaukan didalam kelas, dll. Kalau nak cakap herdik, hina, diejek tu dah perkara biasa dalam hidup PL. Semua ni berlaku kerana PL sendiri dibesarkan untuk takut dengan keadaan sekeliling. PL tidaklah menyalahkan ibu-bapa PL, tetapi kehidupan yang dikongkong dari kecil dan pergaulan yang terbatas menyebabkan hidup PL sebagai kanak-kanak dan awal remaja menjadi terbantut tanpa perkembangan tentang dunia luar. Sebab itu, PL menjadi penakut & sering kali membiarkan diri PL menjadi sasaran untuk manusia-manusia sebegini.

Hampir 11 tahun zaman persekolahan PL merasakan pernindasan, hanya PL bukanlah seperti mereka. PL akui, perawakan sedikit lembut, tiada ketegasan, penakut, lembab dalam pelajaran, fizikal yang gemuk dan hodoh membuat PL sendiri pun malu dengan diri PL. Ini juga menyebabkan PL menjadi remaja yang tiada langsung keyakinan terhadap diri sendiri. PL sendiri tidak malu menangis pabila dilanda masalah. Keadaan tersebut sedikit sebanyak menyebabkan pemberontakkan melampau dalam diri PL. PL pernah mengalami stress melampau sehinggakan PL terlalu takut dengan dunia luar sehingga pernah mengacukan pisau lipat kepada pembuli-pembuli. Keadaan menjadi teruk apabila cikgu-cikgu yang sepatutnya mempertahankan PL bersikap acuh tak acuh dan sebaliknya menyalahkan PL yang tidak mampu mengadaptasi dengan dunia luar.

Tapi segalanya berubah apabila PL dapat menyertai PLKN pada tahun 2008 di Kem Ayer Keroh. Permulaan yang janggal, tapi PL mengakui bahawa menyertai PLKN adalah impian PL, sementelah PL sendiri tak pernah menyertai mana-mana perkhemahan dan aktiviti lasak sewaktu persekolahan dulu(such a waste..). 3 bulan di PLKN, hidup bagai berubah. Biarpun tidaklah 360 darjah, tapi pengalaman dan pengajaran 3 bulan diakui sangat berguna oleh PL untuk menyertai dunia luar. 3 bulan bagai direhabilitasi, dimotivasi, diasah bakat(PLKN la yang berjaya mencungkil keyakinan PL untuk seni suara, berpuisi dan berani meluahan pemikiran kreatif), didisiplinkan agar kami pelatih-pelatih PLKN bersedia menghadapi dunia luar yang kian mencabar. Dari PLKN jugalah PL menyedari bahawa kisah-kisah silam PL cumalah tak ubah seperti "permainan kanak-kanak", sedangkan kehidupan yang sebenar adalah berkali-kali ganda lebih menakutkan dari sekadar kisah buli. PL juga belajar bahawa kejayaan seseorang bukanlah terletak berapa banyak A yang anda dapat didalam kertas peperiksaan (seperti budak-budak diatas yang PL sebutkan, smarty-pants group), tetapi kejayaan seorang insan adalah berkisarkan bagaimana dia menhadapi kehidupan & penilaian-penilaian yang penuh kebijaksaan dan kemanusiaan. 

Tamat sesi PLKN, tiba masanya kehidupan sebagai seorang pelajar kolej. 3 tahun di kolej pula lain ceritanya. Masuk kedalam dunia perubatan bukanlah suatu yang PL pernah jangkakan. 3 tahun kehidupan yang penuh susah payah; gagal peperiksaan, merayu pada dekan, pensyarah, disingkirkan dari kelas, diskriminasi(berlaku lagi...), belajar semalaman di McD ss14 Petaling Jaya, dan macam-macam lagi. Lagi sekali, ia menduga PL. Namun kali ini berbeza kerana asas keyakinan dan jati diri yang dah dibina di PLKN telah menyelamatkan PL dalam banyak perkara. Di kolej menjadi wadah PL untuk berlatih untuk menonjolkan diri, mencari keyakinan dan kekuatan. Biarpun diinjak (kolej mana yang takde perkauman, kan?), PL bukanlah seorang yang melatah. Pembelajaran mengenai keterbukaan dipraktis dan dinilai sebaiknya, berkat ajaran Cikgu Sulaiman (guru motivasi dan jati diri di PLKN). Biarpun dilantun mereka-mereka yang prejudis, pentingnya hidup mempunyai prinsip kerana prinsip itulah kekuatan visi seorang insan.

Siapa sangka, seorang "pondan" yang tiada keyakinan diri, lemah semangat, tiada kekuatan kini seorang lelaki yang bekerjaya, serba boleh, berkeyakinan dan lantang, dan berani menempuh cabaran. Kini PL tidak perlu menyorok disebalik bayang-bayang sinar cahaya gemerlapan orang disekeliling. Sebaliknya, sinar PL balik yang menenggelamkan mereka. hahahaha. Itulah prinsip PL yang selalu tegaskan dalam diri, Jangan Takut Untuk Jadi Diri Sendiri. Kita kena belajar untuk memahami kejadian diri kita, potensi kita, apa kita mampu lakukan untuk mempengaruhi orang lain, apa yang kita mampu jadi dan yang penting, mampukah kita untuk mencabar diri sendiri untuk menjadi lebih baik? Persoalan ini yang sering terlepas pandang kala remaja-remaja kini yang membesar dengan penuh material dan kuasa. Akhirnya, kita boleh nampak kenapa remaja-remaja kini membesar tanpa jati diri, mudah putus asa, rendah akhlak, terlalu bergantung harap biarpun mendapat puluhan A+ diatas kertas peperiksaan.

Itulah yang membezakan PL dengan remaja-remaja disekeliling PL. Mereka dibesarkan dalam menilaikan material dan subjek secara kasar dan tiada asas moraliti, sedangkan PL dibesarkan dengan pelbagai kejadian dan insiden yang memberikan PL pengajaran yang tiada dalam buku teks iaitu survival. PL belajar untuk melihat suatu perkara dengan penuh seimbang dan tanpa prejudis pada suatu perkara. Belajar untuk memahami diluar jangkaan dan bukakan minda untuk menerima perkara tak tercapai dek akal. Inilah yang selalu remaja kini silap tafsir; istilah buka minda(open minded) bukanlah bermaksud anda perlu menerima elemen luar secara membabi buta tanpa tapisan ilmu, syariah dan iman. Anda perlu belajar dan mempunyai asas jati diri yang kukuh dahulu sebelum membuka minda agar tidak mudah terpengaruh. Apabila kita menghadapi sesetengah manusia yang cetek pemikiran (u knowla certain people..) yang tidak mampu menerima kita, apa yang kita boleh buat adalah kita bukakan minda dan berfikiran positif. Dan selebihnya, kita harus belajar untuk menghormati orang lain yang berlainan pendirian. Sepatutnya kita bersyukur kerana kita dikurniakan Allah S.W.T  sebuah akal yang bukan tipikal mengikut arus masyarakat sewenang-wenangnya. Kita harus belajar supaya kasihan pada mereka yang prejudis kerana ketidakmampuan mereka untuk melihat dunia ini dengan lebih indah dan positif seperti anda. Anda harus sedar, kemampuan inilah yang menjadikan setiap manusia itu unik, iaitu bagaimana mereka melihat sesuatu perkara di dunia.

PL akui diri PL sendiri bukanlah sempurna dan takkan menjadi sempurna kerana kita cumalah hambaNya yang hina. Namun, andai kita mampu belajar untuk melihat dunia ini dengan lebih cantik, InsyAllah masalah-masalah seperti perkauman, penindasan, diskriminasi dsb pasti dapat diatasi kerana kita melihat dengan mata hati kita, yakni pendirian dan iman kita.



Sabtu, 5 Julai 2014

Hatiku Kau Bawa Pergi: Selamat Tinggal Biduanita Sharifah Aini


"Inilah kisah cintaku...
Terjalin cinta pandang pertama..
Ku selalu ditinggal-tinggalkan..
Menanti penuh kerinduan..."
"Hatiku kau bawa pergi...
Terbang tinggi di awan yang biru..
Ku menanti dan menanti...
Pelukkan mu yang ku rindukan..."
Petikan lirik "Tinggi Di Awan Biru" nyanyian Allahyarhamah Sharifah Aini

Assalammualaikum semua. Sewaktu PL sedang melayari celoteh FB, PL dikejutkan oleh sebuah khabar duka iaitu Biduanita tersohor negara, Allahyarhamah Datuk Sharifah Aini @ Kak Pah telah kembali ke Rahmatullah pada pukul 1.26 pagi ini di umur 61 tahun, 3 hari selepas hari jadinya. Sebelum ini, PL ada jugak terbaca dan mengetahui perihal kesihatan Kak Pah yang dikatakan menghidapi jangkitan Lung Fibrosis (radang paru-paru) & khabarnya Kak Pah telah dimasukkan ke Unit Penjagaan Rapi (ICU) Pusat Rawatan Pakar Damansara di Petaling Jaya semalam.

Gelaran Biduanita dinobatkan sewaktu Kak Pah mendapat pengiktirafan dan penghargaan atas jasa-jasa seninya oleh Yang Dipertuan Agong, Sultan Syed Sirajjudin Putra Jamalullail pada tahun 2003. Bersama gelaran Biduanita, Kak Pah turut mendapat Pingat Panglima Jasa Negara diatas pengabdiannya didalam dunia seni. 

Sharifah Aini di zaman kanak-kanak (kredit: www.my artis.com)

Kak Pah dilahirkan pada 2 Julai 1953 di Hospital Sultanah Aminah, Johor BahruJohor. Dibesarkan didalam keluarga yang miskin, Kak Pah sering membantu neneknya berniaga kuih disekitar Johor. Selain itu, Kak Pah juga membantu menyara keluarga sebagai penyanyi undangan di majlis-majlis keramaian. Sejak dari zaman persekolahan, Kak Pah sudah terkenal di sekitar Johor sebagai penyanyi undangan & malahan berhasrat untuk menceburi bidang nyanyian sebagai karier profesional.

EP pertama, Seri Dewi Malam yang popular di tahun 1970.
(atas permintaan Allahyarham, gambar cover album ini PL "blur" kan
kerana menjaga aurat Allahyarham.)
Permulaan kerjaya profesionalnya bermula apabila Kak Pah menyertai Pertandingan Nyanyian Bintang RTS di Singapura pada tahun 1968. Membawa lagu 3 Malam, Kak Pah berjaya mendapat Johan Pertandingan & menarik minat Syarikat Rakaman EMI Malaysia untuk melamarnya sebagai artis rakaman pada 1969. EP pertama, Seri Dewi Malam diterbitkan pada 1970 mendapat perhatian dan sambutan hangat ketika itu.

Disepanjang kariernya sebagai anak seni, Kak Pah telah berkerjasama dengan pelbagai syarikat rakaman, mahupun didalam dan luar negara. Dikagumi di  negara serantau di Asia seperti Jepun, KoreaHong KongChinaSingapuraBrunei dan Indonesia & menghasilkan sebanyak 93 album, termasuk 7 album lagu bahasa Inggeris, Kak Pah sewajarnya patut dicontohi oleh para pelapis-pelapis penghibur masakini akan kejayaannya. Seiring itu, Kak Pah sering diberi penghormatan dalam dan luar negara & konsert-konsert anjurannya sering mendapat sambutan menggalakkan dan tiket juga laris terjual. 

Pengiktirafan tidak putus-putus untuk Kak Pah apabila memenangi pelbagai anugerah seperti Anugerah Penghibur Terbaik (Anugerah Sri Angkasa 1972-1977), Anugerah Penghibur Wanita Popular 1970-1976, 1979 (Persatuan Pencipta Lagu, Penyanyi Dan Penghibur Tanah Air), Anugerah Aktres Terbaik (Hapuslah Airmatamu-Festival Filem Asia Pasifik 1977), Anugerah Seri Wirama (Anugerah Industri Muzik 2000), Anugerah Biduanita Sepanjang Zaman (Darjah Kebesaran Sultanah Kedah), Anugerah Emas Era (Anugerah Era 2002), Anugerah Khas Bintang Popular (Anugerah Bintang Popular Berita Harian 2003), Anugerah Tertinggi Biduanita Negara (Anugerah Kecapi 2006).

Kehilangan Allahyarhamah Kak Pah sememangnya tiada pengganti. Begitu juga PL meminati Kak Pah semenjak diperkenalkan oleh ayah PL menerusi lagu-lagu seperti Seiring dan Sejalan (duet bersama Breory Marantika), Tinggi Di Awan Biru, Filem Hapuslah Air Matamu sewaktu kecil lagi. PL amat meminati setiap lagu-lagu tradisional dendangan Kak Pah seperti Di Pinggir Kayangan, Yaladdan (duet bersama Allahyarham Fadzil Omar), Kenang Daku Dalam Doamu dan lain-lain. PL mengakui Kak Pah sering menjadi muse PL dalam setiap lagu-lagu tradisional, selain Allahyarhamah Saloma, Allahyarhamah Rosiah Chik. 

koleksi Piring Hitam Sharifah Aini kepunyaan PL yang telah di"convert"kan
menjadi bentuk CD. (atas permintaan Allahyarham, gambar cover album ini PL "blur" kan
kerana menjaga aurat Allahyarham.)
Semoga Allah mencucuri rahmat ke atas rohmu & kami anak-anak seni akan sentiasa mengingati dan kesejahteraan untukmu disana. Alfatihah...

Sumber:

Jumaat, 4 Julai 2014

Suatu Coretan Di Malam Ramadhan...

Assalammualaikum, semua. hurmm..kalo tengok jam, dah pukul 2.30 pagi. Alang-alang tak tido, baik blogging sekejap...

ni tak start lagi siaran tarawikh....baru selawat dengan zikir-zikir...

Kalo setiap ramadhan, dah jadi kebiasaan aku akan tengok siaran langsung tarawikh di Tanah Mekah. Seronok tengok orang gi Mekah ni, lebih-lebih time bulan posa ni...huhu. Tapi, sejak dah zaman kerja ni memang terganggu tabiat aku ni. Tapi sekarang Alhamdulillah. Berkat clash dengan ex-awek aku tahun lepas, aku berjaya membeli Samsung Tab 2/10. hoho. Lepas tu, download la pulak Astro On The Go. Kini, hidupku ceria kembali. Tak payah nak beli TV. Sonang nak nengok TV kat mana-mana, even tengah on-duty kat dalam bilik bedah sekalipun. hahahaha. 

Kebetulan, aku dah apply seminggu cuti sempena awal ramadhan. Aku mintak cuti ni bukan saja-saja, tau? Banyak urusan nak disiapkan. Aku sekarang nak mohon loan kereta. Sekarang ni payah gilerla kalau takde kereta. Sebelum ni, aku banyak berjalan kaki pergi kerja, pergi Alamanda (yang ni naik bas la, takkan aku nak jalan kaki pulokk), turun bandar KL, atau pegi mana-manala. Sonang cakap, kerana tabiat aku yang suka menggunakan kaki secara optimum ni telah menyebabkan kaki aku lagi tough dan sado dari badan. hahahahha. Tapi, tak bolehla camtu kan? Lagila bila kerja hospital ni, bila-bila masa jek dia call kita untuk kes urgent@emergency. Time tu, dah tanggungjawab kita kena ada sekelip mata(aku cakap sekelip mata coz kadang-kadang ada doktor ni ingat kita ni duk dokat, pastu datang naik tikar tobang...bangang) dah ado kat department, standby wat kes diorang. huh. Time ni korang bayangkanla, betapa gagih(gagah+gigih)nya aku berjalan nak 2km lebih dari rumah ke hospital untuk buat kes? Kalau siang takpela jugak, ni kalau dapat kes tongah-tongah malam, memang dahsyat gak keberanian aku, lobih-lobih lagi nak seberang somak samun ngan kebun tongah-tongah golap nak pergi hospital. hoho. So, secara tuntasnya kereta memang keperluan asas & kene ada. 

my tool-box....ngah siapkan detailing sambil tengok siaran tarawikh
Pastu, tujuan apply cuti ni gak sebab nak ada masa siapkan order baju orang. Aku ada buat servis design & wat detailing baju. Kelass ko Jahh!! Ko cakap nak baju macam mana, bling-bling, diva cam Ning Baizura, nak ropol-ropol cam Ramlah Ram?? Semua mak sodiakan!!! hahahahaha...cam haram...

Korang-korang yang pembaca blog aku selama ni mesti tau yang cita-cita asal aku adalah Designer. Selain nak jana pendapatan duit lebih(dahla buat oncall, pastu ambik upah design baju lagi...huh, gagih kau!!), aku nak kumpul pengalaman dengan design-design baju ni yang kebanyakkannya ditempah oleh kawan-kawan sekerja yang percaya dengan bakat aku. Time nila, nak kumpul pengalaman dengan asah bakat yang selama ni duk pendam jadi pekasam. So, sapa cakap kalau dah kerja radiographer tak boleh pursuit cita-cita designer? InsyAllah, yakin boleh!!!!

ni Floral Mask. Functionnyer nak buang sel-sel mati +
black &white head disekitar muka....tapi, kenapa pink? -.-" i hate pink
Kebetulan, sewaktu menguruskan application for loan keta(berurusan dengan admin hospital), kawan aku, Ieka Usahawati Berjaya gitau order aku dah sampai. Huishh, dak Ieka ni memang store berjalan. Semua barang dijualnya; tupperware, lotion, baju, kek, tudung, alat-alat facial care, shaklee dan segala macam yang boleh dijual. Hari tu aku ada order Floral Mask dari dia untuk kegunaan sempena nak raya ni (saja nak try. Kut-kut biaula berseri-seri sikit muka raya tahun ni...hehe). Setelah tengok bermacam-macam testimoni pengguna & dak Muaz laki si Ieka ni pun pakai gak, aku yang metroseksual ni kompom tak nak mengaku kalah. So, aku pun order satu. Bila dah dapat ni, baguss nau supplier ni. Ingatkan beli Floral Mask, dapat tu jek. Rupanya dibagi sekali Eye Mask siap ngan Surah Yassin. hoho. murah rezeki supplier ni. Amin...

Sekarang, habis coret-coret ni aku bercadang menyambungkan kerja wat detailing baju sampai ke sahur. Takut terlepas sahur macam semalam. 

Ok tu jek. Ni jela coretan untuk membuang sedikit masa dan kebosanan. hah lupa lak, SELAMAT BERPUASA & MENYAMBUT RAMADHAN KAREEM!!



Rabu, 21 Mei 2014

Anak Malaysia pertama memenangi Masterchef UK!!!

Assalammualaikum semua. Khasnya pada peminat seni kulinari dan dunia masakan Malaysia, adalah satu pencapaian yang membanggakan dan mengharumkan nama Malaysia apabila seorang surirumah yang berasal dari Ipoh, Perak kini menjadi Juara Masterchef UK. 

Menurut Puan Catherine Chin Wan Ping Combes merupakan seorang anak Malaysia kaum cina, beliau berasal dari "bandar kulinari" (Ipoh). Membesar dibawah citarasa dan inspirasi ibunya, beliau mempelajari bahawa masakan adalah salah satu cara untuk meluahkan kasih sayang. Beliau mula mempelajari ilmu masakan secara serius ketika menyambung pelajaran ke universiti. Kini, beliau telah berkahwin dan bersama keluarganya menetap di Bath, England. Biarpun bermaustautin di England, kenangan dan masakan Malaysia tidak dilupakan & baginya, tujuan memasuki Masterchef UK adalah untuk memperkenalkan seni kulinari Malaysia pada orang ramai, khasnya di United Kingdom. Antara masakan yang dipersembahkan di MasterChef Uk pusingan akhir adalah Sup Wantan dan Sari  Straw Mushroom (pembuka/appetizer), Nasi Lemak bersama Sambal Udang dan Ikan Bilis, Ayam Goreng Oat dan Telur Puyuh (hidangan utama/main course) dan Kelapa Panachotta dan Sari Nenas dan Mangga.


Ucapan setinggi tahniah pada Puan Catherine Chin Wan Ping Coombes. Semoga terus berjaya memperkenalkan masakan kebanggaan Malaysia.

PL: ni yang bersemangat nak masuk Masterchef tahun depan ni...

Selasa, 13 Mei 2014

Kemaafan Ramadhan (Bab 4)

Bab 4

"Rabiah tak mau ikut!! Rabiah tak mau!! Rabiah nak tinggal dengan nenek..." rayu Rabiah kepada ibunya. Dia tidak mahu berpisah dengan Mak Jah. Dia tidak mahu tinggal bersama ibu bapanya di Kuala Lumpur.  

"Jangan macam ni, sayang. Kalau Biah ikut mummy dengan daddy, nanti kita beli banyak mainan tau," Datin Sharrina seakan hilang daya memujuk anaknya pulang bersama ke Kuala Lumpur.

"Sudahlah tu, Sherry! Buang masa je pujuk budak tu balik. Biarlah dia duduk dengan mak you tu," kata Haikal yang menyampah dengan Rabiah dan rimas dengan hangatnya teratak ibu mertuanya kerana tidak mempunyai pendingin hawa.

"Biah, kesianlah kat mummy ni. Penat-penat tau mummy dengan daddy datang dari jauh nak pujuk Biah," sekali lagi Datin Sharrina cuba memujuk.

"Rabiah tak nak! Rabiah tak nakla mak. Rabiah tak nak tinggalkan nenek sorang-sorang. Nek, Rabiah nak duduk dengan nenek," Rabiah erat memeluk Mak Jah. Mak Jah hanya sebak mendiamkan diri.

"Ishh!! Dahla tu Sherry. Jomlah kita balik. Tak kuasalah nak tunggu lama-lama. Panaslah rumah you ni," rungut Haikal sambil mundar mandir.

"You ni diamlah! Mengalahkan budak-budak! Takkan panas sikit tak boleh tahan?!" Datin Sharrina pula naik menyampah dengan gelagat suaminya yang baru dinikahi 3 bulan itu. Haikal pula terkedu dengan herdikan Datin Sharrina dan terus berjalan ke luar rumah. Tidak puas hati agaknya.

Mak Jah hanya mengeleng melihat fiil menantunya yang tidak matang itu. Masakan tidak, perbezaan usia dimana Datin Sharrina tua 10 tahun dari Haikal bagai tidak sepadan langsung. Lebih kelihatan seperti adik dan kakak sahaja. Kalau tidak disebabkan desakan Datin Sharrina jugaklah, tentu Mak Jah tidak mahu merestui perkahwinan mereka. Namun memikirkan keadaan Rabiah yang tidak berbapa & Datin Sharrina yang memerlukan kasih seorang suami setelah kehilangan suami pertamanya akibat barah, Mak Jah terpaksa merelakan hubungan yang serba tak kena itu. Baginya, jodoh pertemuan itu adalah rahsia Allah S.W.T. Pasti ada hikmahnya.

Lamunan Mak Jah terhenti pabila Rabiah meronta-ronta tidak mahu melepaskannya. Terus dia mendakap cucunya itu dan memujuknya:

"Rabiah, tak baik buat mummy macam tu. Rabiah baliklah KL yekk. Nanti cuti sekolah, Rabiah datang lagi rumah nenek."

"Rabiah tak nak balik KL. Rabiah nak duduk sini dengan nenek. Nak sekolah sini dengan Adan. Rabiah tak nak balik KL, nek. Tolonglah, nek.." sendu sedan Rabiah menangis tidak rela berpisah dengan Mak Jah. Bergenang mata Mak Jah. Jauh di sudut hatinya, dia juga tidak mahu berpisah dengan cucunya itu.

"Rabiah, dengar sini sayang. Nenek akan ada kat rumah ni, tunggu Rabiah balik. Nenek janji takkan pergi mana-mana. Nenek nak Rabiah ikut mummy balik KL, temankan mummy yerr. Jaga mummy, belajar rajin-rajin. Nanti akan datang, bila Rabiah dah masuk sekolah menengah, dah besar, Rabiah boleh balik kampung, kayuh basikal keliling kampung, temankan nenek pergi mengurut. Lepas tu, nenek pula duduk kat tempat duduk belakang basikal pulak. Waktu tu, Rabiah mesti dah besarkan? Rabiah boleh bawak pulak nenek pergi jalan-jalan. Rabiah jangan menangis, sayang.."

Perhubungan nenek dan cucu itu terlalu erat, sehinggakan ibunya sendiri tidak mampu untuk meleraikan mereka berdua. Datin Sharrina berasa kesal kerana terlalu lama membiarkan Rabiah dijaga ibunya kerana terlalu sibuk dengan urusan perniagaan perninggalan arwah suami pertamanya dahulu. Dia terlupa bahawa apa yang diperlukan Rabiah bukanlah wang ringgit, tetapi perhatian dan kasih sayang dari seorang ibu.

Mak Jah segera mengelap air mata Rabiah dan berkata:

"Nenek akan tunggu Rabiah kat rumah ni, sampai Rabiah datang. Nenek janji..."

Mereka berdua berpelukan sambil menitiskan air mata.

*          *          *

"Isshh, tak boleh jadi ni." rungut Haikal sendirian. Sejak Datin Sharrina berhajat untuk membawa Rabiah tinggal bersama, Haikal menjadi tidak senang duduk. Takut-takut Rabiah akan menjadi penghalang antara dia dan Datin Sharrina. Namun, dia tidak boleh membantahkan terang-terangan untuk mengelakkan Datin Sharrina mengetahui niat asalnya perkahwinannya dengan Datin Sharrina. Bagi Haikal, cita-citanya wajib tercapai & segala penghalang matlamat harus dimusnahkan. Termasuk Rabiah.

"Assalammualaikum, pakcik," 

Terkejut Haikal dari perancangannya. Tidak sedar dibelakangnya ada seorang budak lelaki bersama basikalnya. Namun, dia terasa terhina digelar "Pakcik", sedangkan umurnya masih 20-an.

"Woiii!! Apa pakcik-pakcik?! Kurang ajar punya budak.." sergah Haikal. Ramadhan tergamam. Dia tidak menyangka lelaki itu akan memarahinya.

"Heh, kenapa kau nak marah budak tu tak tentu pasal?!" giliran Mak Jah pula menyergah Haikal. Haikal tidak menyedari mak mertua, isteri dan anak tirinya sedang menuruni tangga rumah. Datin Sharrina pula kelihatan menjinjing beg pakaian anaknya.

"Budak tu mana kenal kau. Sebab tu, dipanggilnya kau pakcik Lagipun, dia panggil kau pakcik sebab dia hormatkan kau. Takkan sebab "Pakcik" pun kau nak kata budak tu kurang ajar?? Engkau tu perangai mengalahkan budak-budak!!" leter Mak Jah dengan perangai menantunya yang serba tak matang. Haikal pula terpinga-pinga mendengar leteran Mak Jah. Datin Sharrina pula merasa malu dengan ibunya kerana bersuamikan "budak-budak".

"Assalammualaikum, makcik, Nek Jah", Ramadhan memberi salam pula kepada Datin Sharrina dan Mak Jah.

"Waalaikummussalam", sahut Mak Jah. Manakala Datin Sharrina pula hanya berdiam, seakan tidak senang dengan kehadiran Ramadhan.

"Hah, kebetulan kau ada kat sini, Adan. Rabiah kena pindah ke Kuala Lumpur, tinggal dengan emaknya. Ni Rabiah ada ni. Rabiah, pergilah cakap-cakap dengan Adan sebelum balik. Nanti rindu." Mak Jah menyuruh Rabiah untuk bertemu Ramadhan untuk kali terakhir sebelum pulang ke Kuala Lumpur.

Tiba-tiba, Datin Sharrina menghalang Rabiah dan berbisik kepada ibunya:

"Ehh, mak buat apa ni pulak?"

"La, kenapa pulak?" Mak Jah tidak faham dengan pertanyaan anaknya.

"Tu, budak tu bukan ke anak Salmah? Mak biarkan anak saya berkawan dengan budak luar nikah tu?"

"Astaghfirullah al azim!!!! Kau ni kenapa, Sharrina? Kenapa kau nak beza-bezakan dia dengan anak kau?" Mak Jah ternyata terkejut dengan kenyataan anaknya.

"Mak ni, budak tu kan anak haram. Saya tak nak anak saya terikut-ikut perangai tak senonoh..." belum sempat Datin Sharrina menghabiskan ayatnya, Mak Jah membalas balik,

"Ohh, kau nak katalah budak ni berdosa besar, bawa malang, sial, macam tu?? Heii Sharrina, kau ni duduk bandar bukan makin pandai, makin bodoh agaknya. Budak tu lahir pun aku yang sambut, dia pun tak tahu dia lahir jadi anak luar nikah. Dia pun tak minta lahir jadi anak haram. Yang kau ni, heboh soalkan dosa haram orang. Baik kau cermin sikit diri kau tu. Aku tak besarkan kau dengan baju tak cukup kain ni. Pakai baju dah serupa telanjang. Rambut tu dah warna serupa tupai merah. Pakai seluar ke apa ni? Ikut bentuk kaki betul. Buruk aku tengok. Ni, baju kau ni dada kau tu dah nak tersembul keluar aku tengok. Jangan pakai bajulah senang!!" Mak Jah memarahi anaknya. Dia tidak pernah mengajar anaknya menjadi sedemikian rupa. Siapa sangka, anak yang dibesarkannya dahulu dengan baju kurung dan tudung kini memilih untuk berpakaian seperti perempuan murahan.

Datin Sharrina hanya tertunduk malu dengan amarah ibunya. Haikal pula tersenyum sinis sambil berkata dalam hati:

"Padan muka. Dah tua pun nak jadi orang muda"

"Sudah. Rabiah, pergilah jumpa Ramadhan. Cepat, mummy dah nak bertolak kejap lagi." Mak Jah mengarahkan Rabiah agar lekas. Sejak dari Tadika, Ramadhan dan Rabiah sering bersama. Biarpun pernah menjadi buah mulut orang kampung, tetapi Mak Jah tidak kisah. Dia tahu siapa Ramadhan dan baginya Ramadhan seperti sebutir mutiara yang terpalit lumpur. Sayang sungguh dia menjadi mangsa syak wasangka manusia-manusia yang jumud dan sayang sekali, anaknya Datin Sharrina tergolong dalam manusia yang sebegitu juga.

Ramadhan dan Rabiah segera ke berteduh di bawah pokok. Dengan muka kekeliruan, Ramadhan bertanya pada Rabiah:

"Rabi, betul ke apa Nek Jah cakapkan tadi, kau nak pindah ke Kuala Lumpur?"

Rabiah masih tunduk kesedihan. Mulutnya masih terkunci, masih mengenang nasib berpisah dengan orang tersayang.

"Rabi, betul ke?", Ramadhan cuba mendapatkan kepastian.

Rabiah cuma mengangguk diam. masih tidak berupaya berkata-kata. Namun, Ramadhan memahami isyarat itu. Hatinya terasa berat, tidak menyangka akan berpisah dengan sahabat karibnya itu.

"Saya tak nak pindah, Adan. Saya nak duduk sini..."

"Takpelah. Awak ikutlah mak awak. Nanti cuti sekolah, awak boleh balik kampung kita main sama-sama, ok?". Ramadhan sedar dia akan berpisah dengan Rabiah.

"Saya takde kawan kat KL. Kat KL takde nenek dengan awak."

"Isshh, janganlah nangis. Mak dan ayah awak mesti rindu awak. Awak mesti tinggal dengan mak ayah awak. Saya dan Nek Jah akan tunggu awak kat sini. Jangan lupa kami disini, ya?" . Ramadhan cuba menahan kesedihan.

Rabiah hanya mendiam seribu bahasa. Dia kelu untuk menyuarakan kesedihan untuk berpisah. Apalah daya untuk berpisah, sedangkan neneknya dan Ramadhan meredhai pemergiannya. Mereka mahukan yang terbaik untuk Rabiah.

*     *    *

Di tepi pantai, lagi sekali air mata Ramadhan menitis. Jika selalunya Rabiah ada disisi menghulurkan tisu, kita segalanya hanyalah kenangan. Rabiah sudah 2 minggu berada di Kuala Lumpur bersama ibu dan bapa tirinya. Kini dihatinya hanyalah kerinduan dan kekosongan yang tak berganti untuk sahabat karibnya. 

Sesi mengaji dan hafazan bersama Ustaz Shah menjadi serba tak kena. Beberapa kali dia tersasul dan tersalah tajwid. Ustaz Shah kehairanan melihat muridnya yang paling bijak kini menjadi hilang arah. Selesai kelas mengaji, Ramadhan segera ke basikal dan pulang ke rumah. Takut-takut ibunya menunggu di pintu rumah nanti. 

"Kenapalah kelam kabut budak ni?" rungut Ustaz Shah sendirian. Baru tadi dia berniat untuk menyapa Ramadhan yang sudah jauh mengayuh basikal. 

Selasa, 6 Mei 2014

Perginya Pak Ajis, Bujang Lapok terakhir



Assalammualaikum, semua pembaca. Hari ini kita dikejutkan dengan pemergian seorang hamba Allah S.W.T yang merupakan lagenda komedi Malaysia. Pak Ajis atau dikenali Datuk Abdul Aziz bin Sattar(8 Ogos 1925 – 6 Mei 2014) telah menghembuskan nafas terakhir pada pukul 2.30 pagi tadi di Pusat Perubatan KPJ, Kajang. Khabar pemergian Allahyarham telah disahkan oleh cucu Allahyarham, Ibaidah A. Ishak melalui laman twitter.

Allahyarham Pak Ajis merupakan salah seorang Lagenda Perfileman Melayu, seiring dengan barisan-barisan seniman seperti Allahyarham Tan. Sri P. Ramlee, Allahyarham S. Shamsuddin, Seniwati Mariani, Seniwati Sarimah, Allahyarhamah Normadiah, Allayarham Mahmood June dan lain-lain. Terkenal di era Perfileman Jalan Ampas, Pak Ajis telah membintangi lebih 50 buah filem dan drama dan diantara filem-filem terkenal lakonnya seperti Trilogi "Bujang Lapok (Bujang Lapok, Pendekar Bujang Lapok, Seniman Bujang Lapok, Ali Baba Bujang Lapok)", "Nujum Pak Belalang", "Suami, Isteri &...", "Layar Lara", "Pontianak Harum Sundal Malam I,II". Bermulanya karier anak seni sebagai krew rakaman, perlahan-lahan Pak Ajis mendapat perhatian dengan lakonan pertamanya sebagai watak pembantu dalam filem pertama lakonannnya, "Putus Harapan(1952)". Diatas bakat semulajadi Pak Ajis sebagai pelawak dan penghibur, Pak Ajis terus mendapat watak lakonan di bawah arahan P.Ramlee melalui watak diri sendiri dalam trilogi terkenal, "Bujang Lapok".

Allahyarham Pak Ajis telah mendirikan rumah tangga sebanyak 3 kali dimana isteri pertama, Siti Rumina Ahmad (bercerai), isteri kedua, Allahyarhamah Seniwati Dayang Sofiah (bercerai), dan isteri ketiga, Hasimah Delan. Sepanjang perkahwinan bersama ketiga-tiga isteri, Pak Ajis dikurniakan 7 orang anak. 

Berikut adalah gambar-gambar tribute pada Allahyarham Pak Ajis:


Kini apa yang pasti, kita anak Malaysia yang membesar dibawah pengaruh filem lakonan Allahyarham Pak Ajis akan sentiasa mengingati beliau. Semoga Allah S.W.T mencucuri rahmat ke atas roh Pak Ajis selamanya. Amin. Kepada Pak Ajis, kami akan merindui keletah dan jenaka Pak Ajis sentiasa & tenanglah di sana.

Rujukan: Utusan Online: Seniman Aziz Sattar meninggal dunia
              Astro Gempak: Tiada Lagi Bujang Lapok
              Wikipedia

Ahad, 4 Mei 2014

Adik Arman Dani memerlukan O+!!!

Assalammulaikum semua. Sedekah dan Ihsan tidak semestinya melibatkan wang ringgit. Macam adik Arman Dani, adik ni amat-amat memerlukan darah jenis O+ untuk membantu dia meneruskan kelangsungan hidup. Berikut adalah mesej dari ibu kepada Adik Arman Dani:




Dear all,
Anak kami disahkan menghidapi Acute Lymphoblastic Leukemia empat minggu lalu. Sekarang ini dia sedang menerima rawatan kimoterapi yang intensif (tempoh rawatan dua tahun). Saya sangat berharap kalian dapat mendoakan kesihatan satu-satunya anak kami ini bertambah baik. InsyaAllah. Terima kasih atas sokongan dan nasihat. ‪#‎prayforarman‬ ‪#‎armandani‬ ‪#‎leukemia‬
Antara kriteria diperlukan adalah :
1 : Lelaki
2 : Umur 18-55
3 : Sihat
4 : Cukup makan
5 : Cukup darah jenis O+
Jika ada dikalangan pembaca ingin menderma darah, boleh ke SJMC, Bank Darah, Menara Utara, tingkat lima. Maklum nama adik Arman Dani untuk membantu.
Semoga Allah S.W.T bersama dan memberi kekuatan dan kesabaran pada keluarga Adik Arman Dani. Pada Pembaca yang mempunyai syarat-syarat yang cukup diatas, boleh sama-sama kita membuat amal jariah sempena Bulan Allah, Bulan Rejab ini.

PL: darah PL A+...hurmmm~~

Rujukan: FB pages HARIAN METRO

Sabtu, 12 April 2014

C'est La Vie

Assalammualaikum. Dear blog & semua pembaca, aku minta maaf sangat untuk sekian lama, takde khabar berita dan takde entry baru langsung. Aku harap entry latest ni, akan membuatkan korang faham akan situasi aku & tentang masa depan blog ni. 

Pada bulan Julai tahun lepas, rumah aku dah dipecah masuk & aku kehilangan semua gajet-gajet kesayangan aku. Kamera Nikon P510, Lenovo lappy, Printer+scanner Canon, Buffalo External Hard Disk semua dicuri. Tapi yang paling sayangnya bila kenangkan semua kenangan dalam setiap barang-barang tu seperti semua kerja-kerja assignment waktu kolej, gambar-gambar kenangan, gambar kahwin abang aku yang masih ada lagi dalam kamera, semua entry yang bakal nak di post ke dalam blog, semua penat lelah aku dalam cuba nak membangunkan butik online aku (semua data jualan, item inventory, data harga, contact supplier) semua hilang dalam sekelip mata. Memang waktu tu, antara waktu tersukar dalam hidup aku, bila kenangkan semua hasil susah payah, titik peluh dalam motivasi nak dapatkan semua tu. Bayangkan hidup aku dalam bulan Ramadhan(kebetulan bulan julai tahun 2013 jatuh pada Ramadhan) diuji macam sekali. 

Sebelum tu, aku mengalami masalah dengan semua orang. Aku mulakan 2013 dengan break-up dengan my future-wife. Lepas tu, aku mengalami masalah dengan keluarga aku. Selain tu, aku juga bergaduh dengan housemate aku atas salah faham & silap aku. Pasal ni, aku taknak review banyak atau taknak cakap apa-apa dah sebab pasal ni terlalu banyak buatkan aku jadi heart-broken.

Sepanjang tahun 2013, macam-macam perkara belaku & memerlukan pemikiran matang untuk melakukannya. Sejujurnya selepas kejadian tu, aku mengalami patah hati yang teruk sangat. Aku banyak habiskan masa di jabatan, buat OTcall dan Oncall banyak-banyak, cover shift orang lain lagi semata-mata tak nak balik rumah sebab hati dah terlalu sakit. Kalau tidur pun, tidur kat jabatan. Balik rumah cuma untuk tukar baju jek. 

C'est La Vie. Itulah kehidupan. 2013 berlalu dengan banyak perkara yang mengingatkan aku tentang banyak perkara mengenai kehidupan. Mungkin juga Allah S.W.T nak cuba tunjukkan pada aku bahawa hidup perlu terus ke depan, walau macam mana kau jatuh sekalipun. Yup. Sebelum kejadian hilang pecah masuk ni, aku selalu ingat akulah paling rasional sekali dalam keluarga, kawan-kawan, tempat kerja, sampaikan mak aku pun boleh cakap aku ni berubah habis. Entahlah, aku pun tak tau kenapa boleh jadi macam tu. 

Memanglah setiap berganjak umur dan fasa kehidupan, perubahan akan berlaku samada kau sedar atau tak. Tapi, apa yang aku inginkan perubahan yang baik untuk diri aku, bukannya perubahan yang akan buatkan diri aku jadi orang lain. Step out in this adult world makin me harder to breath coz i need to be fast and smart to get a place on this world. Banyak pengorbanan terpaksa dibuat; aku jarang balik kampung, masa dengan keluarga dan kawan-kawan terhad, ada impian terpaksa dilupakan atas sebab kerjaya, komunikasi semakin berubah. Aku terpaksa buat. lagipun, aku sedar aku ni kena bekerja keras untuk berdiri sama taraf dengan orang-orang disekeliling aku. 

Tapi bila difikir balik, apalah erti kejayaan tanpa orang yang kita sayangi? Semua perkara akan datang dan pergi. Duit masuk dan keluar, kawan datang dan pergi, kekasih datang dan pergi, pesakit datang dan pergi. Tetapi keluarga tidak. Diorang tak akan buang ahli keluarga sesuka hati, melainkan ahli keluarga korang perangai macam binatang. Keluarga sebenar adalah keluarga yang sanggup terima siapa diri kita yang sebenar. Itu yang aku selalu tekankan dalam diri aku, sementelah aku adalah anak lelaki sulung dalam keluarga, jadi aku dianggap tiang peyangga keluarga aku. Biarpun macam mana teruk perangai ahli keluarga dan kawan-kawan aku, aku tak boleh cuma tengok dan biarkan diorang kesusahan macam seolah-olah takde kena-mengena dengan aku. I must stand-up & help to fix the problem for my family. Umur aku dah masuk 24, dah tiba masa untuk berbakti dengan keluarga.

Kebelakangan ni, aku telah berjumpa dan bercakap banyak perkara mengenai masa depan dan hala tuju dengan kawan-kawan aku dengan harapan mendapat pandangan mereka tentang situasi aku. Thankz to my bff, Farhan, Fakhroul@Stefan dan Kak Pah for our conversation. Glad to know ur opinion. Sekarang aku sedar, i can't be vintage guy forever. i can't stick in old ways & need to move on because that what we called "C'est La Vie". 

Sekarang, segalanya Alhamdulillah. Terima kasih pada sokongan kawan-kawan, aku belajar dan memutuskan untuk teruskan kehidupan mengikut acuan aku sendiri. Kini aku kembali untuk berusaha membangunkan balik HerStory Boutique(wish me luck, guyzz!!), lepas tu aku dah pun membuat keputusan untuk kembali ke Melaka untuk menjaga keluarga aku, dan aku juga sedang menumpukan pada minat baru, memasak dan mereka baju!! hehe. InsyAllah, artikel untuk ruangan Resipi Orang Bujang akan ditambah. Ikutkan hari-hari aku memasak & kawan-kawan sekerja pun selalu tanya resipi dengan aku, tapi InsyAllah aku akan tulis resipi-resipi lagi. hehe. Dan, kini aku tak perlu rasa kosong setiap kali balik ke rumah.

Setiap kali aku turun ke KL, sambil mendengar lagu Nor Kumalasari dan Saloma, aku sedar semua manusia berlumba untuk mendapat tempat di dunia. Mengintai disebalik tingkap LRT, memerhati setiap orang masuk dan keluar, aku tahu dunia ni cumalah perlumbaan dan perjuangan untuk mencapai sesuatu yang lebih baik pada persepsi masing-masing. Terpulanglah pada niat individu. Tapi, apa yang penting jangan sesekali kita hilang punca tentang siapa diri kita. Teringat pulak kata kata P Ramlee dalam Bujang Lapok:



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...