Blogger news

Rabu, 14 Disember 2011

33% Lelaki, 39% Wanita Malaysia Curang??!!!

Assalammualaikum, semua. Kalau kita nak bercerita pasal curang, memang takkan habis coz curang ni sering berlaku & terjadi akibat banyak sangat sebab. Sampaikan pasal belacan pun orang boleh buat cerita pasal curang. hahahahahaha

"Engkau tahu kesukaan aku ialah belacan. Kenapa kau masak sayur asam tak mau campur belacan??!! Sekarang aku pancung leher kau!!"

Itu baru takat nak pancung, belum tengok lagi yang bergaduh nak rak lagi. Ada yang sampai gaduh baling barang rumah, gaduh main kejar-kejar(ala..macam dalam cerita Madu Tiga tu~), main merajuk la konon & paling naya, siap menderem pakai bomoh lagi. Pulak dah. hahhahahahaha

Ok. Zaman sekarang ni, tak tau apa nak kabo pasal orang kita, orang Malaysia. Baru-baru ni, ada satu kajian dibuat oleh Syarikat Kondom Durex (bukan Susu Dumex..hahaha) mengatakan yang orang Malaysia ni adalah ke-3 tertinggi kecurangan di dunia??!! OMG, biau bona cik tun oitt~~

Rakyat Malaysia di tangga ketiga sebagai pasangan paling curang di dunia seperti yang dilaporkan oleh China Press.

Menurut tinjauan yang dilakukan, 33% lelaki di Malaysia mengaku bahawa mereka tidak jujur kepada pasangan-pasangan mereka. Negara Thailand pula 54% di tempat pertama di ikuti oleh Korea Selatan dengan peratusan 34%.

Russia dan Hong Kong di tangga ke-empat dan ke-lima dengan peratusan masing-masing 32% dan 29%.

Sebilangan 39% wanita di Malaysia juga mengaku bahawa mereka pernah mengkhianati pasangan. Dua negara di tangga teratas pula ialah Nigeria 62% dan Thailand 59%.

Wanita Russia di tangga ke-empat paling suka berlaku curang di dunia sementara Singapura di tangga ke -lima.

Tinjauan itu dilakukan oleh sebuah syarikat pengeluar kondom, Durex berdasarkan tinjauan terhadap 29,000 orang di 36 buah negara seluruh dunia.

Tinjauan itu juga mendedahkan bahawa secara purata, lelaki Malaysia mempunyai 3 orang pasangan seks sepanjang hidup manakala Hong Kong dan Singapura di tangga teratas dengan jumlah 16 orang pasangan seks sepanjang hidup. Data ini adalah yang tertinggi di Asia.

So, apa pandangan korang? Apa nak jadi? Tak taula nak kata apa beb. Nak cakap lebih, aku ni bukannya kaunselor perkahwinan. Nak kata kajian ni tak betul, kalau tak salah aku ada hari tu aku terbaca surat khabar apa tah mengatakan peratusan kes penceraian di Malaysia semakin meningkat. Pulak dah. Tak tau nak koba apa seyh. Lepas ni, yang berkahwin tu, tolongla jaga perkahwinan anda. Tak kisahla anda yang laki ke, bini ke, tanggungjawab mempertahankan masjid anda terletak di tangan anda juga. Dah tu, takkan anda yang kahwin, mak bapak anda pulak yang nak protect kan? Biarpun apa-apa alasan sekalipun, sentiasa percaya pada ketentuan Allah S.W.T (bagi yang beragama Islam). Sentiasa anda mencari penyelesaian kalau ada masalah berlaku & sifat tolak ansur serta bermuafakat antara suami isteri amatlah digalakkan.

Kepada samada laki (mostly lelaki yang kuat curang..hahahaha) atau bini yang menggatal nak pasang luar, adalah dinasihatkan bawak-bawakla bertaubat. Ingatlah, perkahwinan itu adalah ibadat dan sunnah. Takde dalam sunnah suruh anda curang kepada pasangan anda. So, ingat-ingatlah janji-janji anda pada pasangan anda sekiranya terdetik nawaitu syaitan nak perdajal anda untuk berlaku curang. Renung-renungkan & selamat beramal!!

thankzz dari sumber: http://drysheet.blogspot.com/

Selasa, 13 Disember 2011

Kisah Disebalik Header Blog Izzy Izzudin..Penglipur Lara Bercerita 2011 part 1

"Di setiap gambar, ada lagu" Yuna


Assalammualaikum, semua. Terima kasih pada korang semua yang sanggup blogwalking kat blog aku yang tak seberapa ni. Kalau korang perasan, blog Izzy Izzudin..Penglipur Lara Bercerita ni dah mengalami pelbagai penukaran dari segi header, theme blog mengikut suatu peristiwa dan keadaan. Well, tentu ada cerita di sebaliknya kan? So, untuk entry khas untuk mengimbau perjalanan 2011 penjenamaan blog Izzy Izzudin..Penglipur Lara Bercerita, tentu aku boleh ceritakan serba sedikit kisah disebalik header blog.

Walaupun aku adalah seorang bakal Radiographer, tapi aku bukanlah Photographer. Gambar-gambar cantik semua header-header blog aku ni ditangkap secara tak sengaja cantik oleh saudara-mara/kawan-kawan aku. But, process editing picture semua dibuat oleh aku. Aku akan memilih gambar yang terbaik untuk dibuat header. Tentang pemilihan gambar, aku memilih berdasarkan mood& cerita yang aku nak sampaikan. sekaligus, boleh menarik blogwalker untuk stop-by kejap untuk melihat intisari blog aku. Process editing pulak, gambar-gambar yang dipilih tadi akan di"edit" untuk menaikkan seri & menyerlah personaliti aku dalam setiap gambar. Ada jugak yang tanya, apa perisian aku guna untuk editing pic ni? Actually, aku tak menggunakan mana-mana perisian khas editing pun selain Picasa dan laman web khas Picture Editor, Picnik untuk meng"edit" setiap header aku. So, memang interesting jugaklah bila kita meng"edit gambar ni. Sedikit sebanyak menguji kreativiti korang untuk menghasilkan gambar yang menarik & mampu menyerlahkan cerita di setiap gambar.

Header COUNTDOWN 2011: PENJENAMAAN SEMULA BLOG IZZY IZZUDIN..PENGLIPUR LARA BERCERITA


Alkisah gambar ni adalah ditangkap oleh aku sendiri dengan menggunakan timer. hehehe. Time ni aku juz guna kamera VGA handphone Sony Ericson K320i. Lokasi pengambaran ni pulak bertentang dengan sebuah bangunan masjid berhampiran jalan besar antara Kuantan & Kuala Terengganu. Actually, aku pun tak tau nama masjid tu apa coz waktu tu aku macam mamai baru bangun tidur lagi. hah, yerr...lupa nak beritahu yang gambar ni actually ditangkap pada awal suboh pukul 5.45 pagi. Time ni, aku tengah sertai rombongan pengantin Kak Chik ke rumah pengantin belah lelaki di Kuala Terengganu. Idea nak capture gambar ni pun waktu tu juz sebab terasa macam cantik pulak pemandangan masjid ni pada waktu suboh. So, sementara menunggu saudara-saudara aku yang lain selesai solat suboh, aku pun tangkap jela gambar aku yang memandang masjid. Seperti yang dijangka, kalau dah guna kamera murahan, memang kualiti gambar mesti hancur. So, sayang betul lak bila latar belakang masjid tu tak nampak langsung kecuali cahaya lampu spotlight dari setiap menara masjid. Nak tak nak, terpaksa la aku mengeditnya dengan melebihkan sedikit kontras & menambah highlight. Hasilnya, latar belakang masjid tu terus nampak seolah-olah gambar ni ditangkap di stadium. huhuhu. nice work rite? Gambar ni digunapakai pada bulan 12 tahun lepas, dimana usaha untuk penjenamaan kembali blog aku ni selepas hampir 2 tahun terabai.

Header JANUARI-FEBRUARI: SPRING TIME AT CAMEROON HIGHLANDS


Gambar ni pulak ditangkap oleh abang ipar aku sewaktu kitorang sekeluarga trip to Cameroon Highland, Pahang. Time ni, waktu riang ria bertambah gila dengan abang ipar aku yang masing-masing gila poseur bila time tangkap gambar. hahahahaha. Gambar ni ditangkap dengan kamera Sony Ericsson(aku tak ingat siri berapa handphone dia). Lokasi gambar ni adalah di Taman Kebun FAMA yang terletak di Tanah Rata, Cameroon Highland. Gambar ni jugak antara gambar favorite aku coz segala mengenai gambar ni sesuai dari segi attire, latar belakang, warna memang cantik. Bila di edit pun still cantik lagi. Gambar ni jugak aku selalu gunakan dalam presentation aku, gambar theme untuk handphone aku, pic profile FB aku & gambar ni jugak aku gunakan sebagai pengenalan pentas sewaktu pertandingan MAHSA IDOL dulu. Memang gambar ni serbaguna la bagi aku.

Header MAC-APRIL: FESTIVAL AT I-CITY, SHAH ALAM


Ok, cerita pasal gambar ni pulak. Gambar ni ditangkap di I-City, Shah Alam. 1st time aku pergi sana& idea aku memang nak cari gambar header baru. Kebetulan family Mak Usu dah ajak, memang hau lioww la...hahahaha. Gambar ni ditangkap oleh adik aku menggunakan kamera handphone Sony Ericsson Xperia (kalau tak salah aku). Waktu ni memang enjoy antara saudara mara. Waktu tu, masing-masing purchase telinga rabbit yang ada lampu tu (bajet cute..hahahahaha). Aku sorang je yang pelik beli topeng coz terfikir yang topeng tu boleh diguna balik kalau ada function next time. Malam tu, persalinan aku pun agak ringkas dengan mengenakan baju layering kardigan dengan kemeja & seluar jean je. Cuma topeng jela penyeri muka yang tak berapa hensem ni..hahahahahha

Header MAY-JUN: EMOTIONAL AT PANTAI BOGAK, PULAU PANGKOR


Gambar ni pulak di tangkap di Pantai Bogak, Pulau Pangkor. Gambar ni ditangkap sewaktu trip batch kitorang kat Pulau pangkor. So, waktu senja kat sini memang cantik. Aku pun mintak tolong kawan aku untuk tangkapkan gambar ni menggunakan kamera Canon Powershot A470. Memang menjadila gambar ni sewaktu ditangkap, kena lak time tu mood emo aku tengah melanda. urmm, lantakla tang emo-emo tu. Tak kuasa nak fikirkan. Aku sengaja gelapkan diri aku untuk menggambarkan perasaan aku time tu. Waktu pergambaran ni, memang kena buat pantas coz air laut nak pasang & ombak pulak makin kuat. So, waktu tangkap gambar ni memang agak terhuyung hayang sikit. hahahahaha.

Sekian dulu 4 gambar terdahulu yang aku kisahkan. Ikuti sambungan dengan 4 lagi gambar header sepanjang tahun 2011 ni. Be watch out!!!!!

Isnin, 12 Disember 2011

Kisah Pemuda Muslim, Paderi & Kunci Syurga


Ada seorang pemuda Arab yang baru saja menyelesaikan bangku kuliahnya di Amerika. Pemuda ini adalah salah seorang yang diberi nikmat oleh Allah berupa pendidikan agama Islam bahkan dia mampu mendalaminya. Selain belajar, dia juga seorang jurudakwah Islam. Ketika berada di Amerika, dia berkenalan dengan salah seorang Nasrani. Hubungan mereka semakin akrab, dengan harapan semoga Allah s.w.t. memberinya hidayah masuk Islam.

Pada suatu hari mereka berdua berjalan-jalan di sebuah perkampungan di Amerika dan melintas dekat sebuah gereja yang terdapat di kampung tersebut. Temannya itu meminta agar dia turut masuk ke dalam gereja. Mula mula dia keberatan, namun kerana desakan akhirnya pemuda itu pun memenuhi permintaannya lalu ikut masuk ke dalam gereja dan duduk di salah satu bangku dengan hening, sebagaimana kebiasaan mereka.

Ketika paderi masuk, mereka serentak berdiri untuk memberikan penghormatan lantas kembali duduk. Di saat itu, si paderi agak terbeliak ketika melihat kepada para hadirin dan berkata, 'Di tengah kita ada seorang Muslim. Aku harap dia keluar dari sini.' Pemuda Arab itu tidak bergerak dari tempatnya. Paderi tersebut mengucapkan perkataan itu berkali-kali, namun dia tetap tidak bergerak dari tempatnya. Hingga akhirnya paderi itu berkata, 'Aku minta dia keluar dari sini dan aku menjamin keselamatannya.' Barulah pemuda ini beranjak keluar.

Di ambang pintu, pemuda bertanya kepada sang paderi, 'Bagaimana anda tahu bahawa saya seorang Muslim?'Paderi itu menjawab, 'Dari tanda yang terdapat di wajahmu.'

Kemudian dia beranjak hendak keluar. Namun, paderi ingin memanfaatkan kehadiran pemuda ini dengan mengajukan beberapa pertanyaan, tujuannya untuk memalukan pemuda tersebut dan sekaligus mengukuhkan agamanya. Pemuda Muslim itupun menerima tentangan debat tersebut.

Paderi berkata, 'Aku akan mengajukan kepada anda 22 pertanyaan dan anda harus menjawabnya dengan tepat. ' Si pemuda tersenyum dan berkata, 'Silakan!'

Sang paderi pun mulai bertanya, 'Sebutkan satu yang tiada duanya, dua yang tiada tiganya, tiga yang tiada empatnya, empat yang tiada limanya, lima yang tiada enamnya, enam yang tiada tujuhnya, tujuh yang tiada lapannya, lapan yang tiada sembilannya, sembilan yang tiada sepuluhnya, sesuatu yang tidak lebih dari sepuluh, sebelas yang tiada dua belasnya, dua belas yang tiada tiga belasnya, tiga belas yang tiada empat belasnya.'

'Sebutkan sesuatu yang dapat bernafas namun tidak mempunyai ruh! Apa yang dimaksud dengan kuburan berjalan membawa isinya? Siapakah yang berdusta namun masuk ke dalam syurga? Sebutkan sesuatu yang diciptakan Allah namun Dia tidak menyukainya? Sebutkan sesuatu yang diciptakan Allah dengan tanpa ayah dan ibu!'

'Siapakah yang tercipta dari api, siapakah yang diazab dengan api dan siapakah yang terpelihara dari api? Siapakah yang tercipta dari batu, siapakah yang diazab dengan batu dan siapakah yang terpelihara dari batu?'

'Sebutkan sesuatu yang diciptakan Allah dan dianggap besar! Pohon apakah yang mempunyai 12 ranting, setiap ranting mempunyai 30 daun, setiap daun mempunyai 5 buah, 3 di bawah naungan dan dua di bawah sinaran matahari?' Mendengar pertanyaan tersebut, pemuda itu tersenyum dengan keyakinan kepada Allah.

Setelah membaca 'Bismillah...' dia berkata,

- Satu yang tiada duanya ialah Allah s.w.t..

- Dua yang tiada tiganya ialah Malam dan Siang. Allah s.w.t. berfirman, 'Dan Kami jadikan malam dan siang sebagai dua tanda (kebesaran kami).'
(Al-Isra': 12).

- Tiga yang tiada empatnya adalah kesilapan yang dilakukan Nabi Musa ketika Khidir menenggelamkan sampan, membunuh seorang anak kecil dan ketika menegakkan kembali dinding yang hampir roboh.

- Empat yang tiada limanya adalah Taurat, Injil, Zabur dan al-Qur'an.

- Lima yang tiada enamnya ialah Solat lima waktu.

- Enam yang tiada tujuhnya ialah jumlah Hari ketika Allah s.w.t. menciptakan makhluk.

- Tujuh yang tiada lapannya ialah Langit yang tujuh lapis. Allah s.w.t. berfirman, 'Yang telah menciptakan tujuh langit berlapis-lapis. Kamu sekali-kali tidak melihat pada ciptaan Rabb Yang Maha Pemurah sesuatu yang tidak seimbang.'
(Al-Mulk: 3).

- Lapan yang tiada sembilannya ialah Malaikat pemikul Arsy ar-Rahman. Allah s.w.t. berfirman, 'Dan malaikat-malaikat berada di penjuru-penjuru langit. Dan pada hari itu delapan orang malaikat menjunjung 'Arsy Rabbmu di atas (kepala) mereka.'
(Al-Haqah: 17).

- Sembilan yang tiada sepuluhnya adalah mu'jizat yang diberikan kepada Nabi Musa yaitu: tongkat, tangan yang bercahaya, angin topan, musim paceklik, katak, darah, kutu dan belalang.*

- Sesuatu yang tidak lebih dari sepuluh ialah Kebaikan. Allah s.w.t. berfirman, 'Barang siapa yang berbuat kebaikan maka untuknya sepuluh kali lipat.'
(Al-An'am: 160).

- Sebelas yang tiada dua belasnya ialah jumlah Saudara-Saudara Nabi Yusuf

- Dua belas yang tiada tiga belasnya ialah Mu'jizat Nabi Musa yang terdapat dalam firman Allah, 'Dan (ingatlah) ketika Musa memohon air untuk kaumnya, lalu Kami berfirman, 'Pukullah batu itu dengan tongkatmu.' Lalu memancarlah daripadanya dua belas mata air.'
(Al-Baqarah: 60).

- Tiga belas yang tiada empat belasnya ialah jumlah Saudara Nabi Yusuf ditambah dengan ayah dan ibunya.

- Adapun sesuatu yang bernafas namun tidak mempunyai ruh adalah waktu Subuh. Allah s.w.t. berfirman, 'Dan waktu subuh apabila fajarnya mulai menyingsing.'
(At-Takwir: 18).

- Kuburan yang membawa isinya adalah Ikan yang menelan Nabi Yunus AS.

- Mereka yang berdusta namun masuk ke dalam surga adalah saudara-saudara Nabi Yusuf, yakni ketika mereka berkata kepada ayahnya, 'Wahai ayah kami, sesungguhnya kami pergi berlumba-lumba dan kami tinggalkan Yusuf di dekat barang-barang kami, lalu dia dimakan serigala.' Setelah kedustaan terungkap, Yusuf berkata kepada mereka, 'Tak ada cercaan
terhadap kamu semua.' Dan ayah mereka Ya'qub berkata, 'Aku akan memohonkan ampun bagimu kepada Rabbku. Sesungguhnya Dia-lah Yang Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.' (Yusuf:98)

- Sesuatu yang diciptakan Allah namun tidak Dia sukai adalah suara Keldai. Allah s.w.t. berfirman, 'Sesungguhnya sejelek-jelek suara adalah suara keldai.'
(Luqman: 19).

- Makhluk yang diciptakan Allah tanpa bapa dan ibu adalah Nabi Adam, Malaikat, Unta Nabi Shalih dan Kambing Nabi Ibrahim.

- Makhluk yang diciptakan dari api adalah Iblis, yang diazab dengan api ialah Abu Jahal dan yang terpelihara dari api adalah Nabi Ibrahim.. Allah s.w.t. berfirman, 'Wahai api dinginlah dan selamatkan Ibrahim..'
(Al-Anbiya':69).

- Makhluk yang terbuat dari batu adalah Unta Nabi Shalih, yang diazab dengan batu adalah tentara bergajah dan yang terpelihara dari batu adalah Ashabul Kahfi (penghuni gua).

- Sesuatu yang diciptakan Allah dan dianggap perkara besar adalah Tipu Daya Wanita, sebagaimana firman Allah s.w.t. 'Sesungguhnya tipu daya kaum wanita itu sangatlah besar.' (Yusuf: 28).

- Adapun pohon yang memiliki 12 ranting setiap ranting mempunyai 30 daun, setiap daun mempunyai 5 buah, 3 di bawah teduhan dan dua di bawah sinaran matahari maknanya: Pohon adalah Tahun, Ranting adalah Bulan, Daun adalah Hari dan Buahnya adalah Solat yang lima waktu, Tiga dikerjakan di malam hari dan Dua di siang hari.

Paderi dan para hadirin merasa takjub mendengar jawapan pemuda Muslim tersebut. Kemudian dia pun mula hendak pergi. Namun dia mengurungkan niatnya dan meminta kepada paderi agar menjawab satu pertanyaan saja. Permintaan ini disetujui oleh paderi.

Pemuda ini berkata, 'Apakah kunci syurga itu?'

Mendengar pertanyaan itu lidah paderi menjadi kelu, hatinya diselimuti keraguan dan rupa wajahnya pun berubah. Dia berusaha menyembunyikan kekuatirannya, namun tidak berhasil. Orang-orang yang hadir di gereja itu terus mendesaknya agar menjawab pertanyaan tersebut, namun dia cuba mengelak.

Mereka berkata, 'Anda telah melontarkan 22 pertanyaan kepadanya dan semuanya dia jawab, sementara dia hanya memberi cuma satu pertanyaan namun anda tidak mampu menjawabnya!'

Paderi tersebut berkata, 'Sesungguh aku tahu jawapannya, namun aku takut kalian marah.'

Mereka menjawab, 'Kami akan jamin keselamatan anda. '

Paderi pun berkata, 'Jawapannya ialah: Asyhadu An La Ilaha Illallah , Wa Asyhadu Anna Muhammadar Rasulullah. '

Lantas paderi dan orang-orang yang hadir di gereja itu terus memeluk agama Islam. Sungguh Allah telah menganugerahkan kebaikan dan menjaga mereka dengan Islam melalui tangan seorang pemuda Muslim yang bertakwa.

NOTA: Ini adalah artikel sulung dari qasha dan merupakan sebuah artikel yang cukup bagus. Ia dapat menyedarkan kita agar membaca dan memahami isi kandungan Al-Qur'an bagi membolehkan kita menangkis tohmahan dan menjawab pertanyaan orang-orang kafir.

Saya pernah membaca dari satu buku bahawa sebenarnya paderi Kristian tahu bahawa Kunci Syurga itu adalah Dua Kalimah Syahadah. Kerana itu (kononnya) apabila nazak seorang Kristian, maka paderi akan datang membisikkan kalimah itu ke telinganya dengan harapan dia akan mati dalam Islam. Saya tidak pasti sama ada dakwaan ini (membisikkan ke telinga
orang nazak) benar atau tidak. Namun saya pasti ahli kitab Kristian tahu bahawa Kunci Syurga adalah Dua Kalimah Syahadah. Cuma, mereka tidak mahu mengaku (kebenaran Islam) kerana bimbang akan kehilangan pangkat dan kedudukan duniawi.

Wallahua'lam

semana kaya atau besar...tetap Allahuakbar!!!! ittaqullah!!!!!

thankzz to: http://khalifahalhidayah.blogspot.com/

Sahabat Di Langit Biru




Assalammualaikum, semua. Suboh-suboh ni tak taula macam mana boleh terbangun awal. Mungkin sebab dah terbiasa waktu kat induksi dulu kot. hahaha. Selalunya, aku tak la bangun sesuboh awal macam ni. Tapi, takpela. Masa yang ada, elok juga aku karangkan satu kisah yang mungkin boleh buat kita terfikir sejenak apa itu erti persahabatan

Actually, aku terasa nak bercerita pasal kawan ni coz.....tak taula nak cakap macam mana coz benda ni yang aku tiba-tiba terterjah otak aku bangun-bangun aje dari tidur. Sebenarnya, 1 fakta yang mungkin orang& semua kawan-kawan aku tak tau pasal aku adalah kawan-kawan adalah perkara 1st yang akan aku teringat setiap pagi. Tapi, selalunya aku akan buat dano(bodoh) jela. Tapi, kalau kat kolej memang muka ni yang selalu buat kawan-kawan aku geram coz selalu kacau pepagi buta lagi. hahahahaha. Bayangkan pukul 4 pagi aku dah ketuk pintu bilik diorang. hahahahahahaha.

Memang satu keindahan dalam memori persahabatan. Memang indah untuk dinafikan. Setiap hari, istilah kawan dan aku sentiasa ada. Lagi 1 fakta yang mungkin orang tak tau juga di sebalik muka serius& emo ni, aku seorang yang suka berkawan dengan sesiapa saja. i'm open my arms to accept anyone, as long they respect my own way. Yup, aku memang suka kawan dengan orang yang tau erti kawan. biarpun kawan aku tak ramai, tapi yang tak ramai ni la bersama-sama dengan aku waktu susah & senang. Kawan-kawan ni jela yang tau mana port aku setiap kali aku menangis, kawan-kwan ni jela yang tau selera aku macam mana, kawan-kawan ni jela yang tau baju mana yang akan aku beli & kawan-kawan ni jela yang tau aku akan bersama dengan diorang sampai akhir hayat aku. Bersama selamanya, biarpun mungkin selepas ni kitorang takkan berjumpa lagi. Tapi yang penting didalam hati, ada sebuah kenangan yang sama untuk diingat sampai nafas terakhir. Itulah erti kasih sayang.

Setiap hari juga, bila terpandang langit biru, aku teringat port lama aku kat MAHSA. Setiap hari aku renung dari tingkap koridor tingkat 6 bila hati terasa sedih. Begitu juga di rumah, tatkala aku tengah siapkan kerja rumah. Memandang langit biru ketika menyidai pakaian di jemuran mengingatkan aku yang terlalu cepat masa berlalu. Lagu Leka dari Atilia yang aku mainkan dulu kat koridor cumalah kenangan. Aku teringatkan kisah kami. Persahabatan yang dulu. Bagaimana ia bermula dan bagaimana juga ia berakhir. Semuanya takdir Allah S.W.T. Dia ingin aku belajar erti persahabatan. Aku bertemu pelbagai kawan & ternyata dia kawan yang "pelik". Dia adalah kawan dan bukan. my bezfren, but in another perception, he's not my bezfren. Mula-mula memangla aku dengan budak ni bezfren. Waktu mula-mula dulu, memang sekepala. Aku memang seorang bertuah ada kawan macam mangkuk ni(hahahahaha) yang supportive. Dalam masa yang singkat, istilah bezfren terus melekat antara kitorang aka kawan kamceng punyala. hahahaha. Tapi, ada ujian yang berlaku antara kitorang. Satu hari, dia kekeliruan. Dia keliru tentang siapa diri dia. Dia jadi tak tentu arah, jadi dia perlukan penjelasan dan arah kehidupannya. Setiap hari, semua kawan-kawannya dilukainya, termasuk aku. Dan setiap hari juga, kawan-kawan yang dulu rapat kini merenggang. Merenggang kian merenggang, akhirnya putus. Semua kawan-kawan aku menasihati aku untuk memutuskan persahabatan kitorang, tapi aku tak nak. Aku beri peluang untuk dia cari jalan yang dia nak, andai dia rasa itu yang terbaik. Lagipun, aku bukannya ibu bapa dia, aku cumalah kawan dia je. Bukan hak aku untuk berkata "jangan" atau "tidak" dalam keputusan setiap kawan-kawan aku. tiga kali tali persahabatan ni diuji dengan sikap diri dia yang tak menentu & aku sebagai sahabat akan selalu ada untuk dia melepaskan kepedihan dalam hati dia, walaupun dalam sakit hati dengan perangai dia. Aku terus menyokong dia sehinggalah dia sendiri yang memutuskan persahabatan ni sendiri, selepas 3 kali percubaan tu aku cuba tahankan. Dia kata, dia nak bersendiri & tak perlukan kawan-kawannya lagi. Macam mudahkan? terlalu senang sangat ke untuk dia sanggup cakap macam tu pada semua kawan-kawan dia? Aku tak tau. Aku tak tau mana salah silap persahabatan ni sampai hancur semua rasa dalam hati ni. Aku rasa dikhianati. Aku tau dia juga rasa bersalah & cuba jernihkan kebencian dengan menerangkan sebab. Tapi, aku tak sanggup nak dengar lagi apa-apa alasan. Dia tau yang aku bezfren dia & aku bukan mudah berkawan dengan orang lain macam aku kawan dengan dia. Tapi, aku dah tak tahan bila dia sendiri yang menggantungkan Persahabatan ni.

Setahun perkara tu berlalu. Marah. Benci. Itulah yang ada dalam hati semua orang yang pernah berkawan dengan dia. Kenangan dikhianati terus ada dalam hati masing-masing. Cuma aku sahaja yang agak baik hati. Rasa benci dan marah tu aku tukarkan pada penyesalan dan kerinduan. Sesal untuk apa yang terjadi & rindu pada kenangan indah. Kini, kisah tu dah macam mimpi untuk diingati. Pernah ke kitorang lepak kat Old Town Jaya One sama-sama? Pernah ke kitorang pergi pasar malam waktu hujan lebat? Pernah ke dia ajarkan aku anatomy & physiology yang aku tak faham? Dah terlalu jauh untuk diimbau semua rasa yang berderai & mustahil untuk aku cantumkan balik semoga persahabatan ni ada untuk kali kedua. Kini, aku dengan dia membawa haluan masing-masing. Dia sekarang ada bezfren baru nampaknya. Takpelah, aku tak kecil hati pun. Kekadang, dia datang kat aku & berharap kalau aku boleh kawan dia macam dulu. Tapi, aku dah tak larat. Aku cuma tersenyum memandang pada harapan yang dia beri & berkata tidak. Aku tak larat nak sedih ditinggalkan bezfren aku lagi. Dah banyak peluang aku beri & peluang tu tiada lagi, biarpun rasa persahabatan tu masih ada. Bagi aku, dia memang kawan yang sejati. Dia juga seperti aku, yang harapkan tiada terluka biarpun berkali cuba untuk menafikan pedih dalam hati. Kalau kitorang berada di situasi berbeza, mungkin kitorang dapat kekalkan persahabatan ini. Biarpun berkali dia memohon maaf & mengharapkan aku memanggil dia sebagai kawan, ternyata aku tak kuasa lagi. cukup sampai sini. Maaf kau, aku terima. Tapi, tak perlulah nak menebus segala kesalahan kau pada aku. Aku tak meminta apa-apa dalam persahabatan kita selain setiakawan. Sebab tu aku gelarkan kau adalah "kawan dan bukan" pada aku. Kita bukan kawan lagi, tapi kita mungkin akan mengingati antara satu sama lain sehingga mati. "Kita" akan terus jadi kenangan selamanya selagi kita masih dibawah langit biru ni.

Ada kalanya, aku tertanya mungkin keputusan aku salah. Tapi, tak mengapalah. Salah atau tidak, itu bukan persoalan. Yang penting, pengajaran dan iktibar dalam kehidupan.

Kasih sayang bukanlah hanya berpeluk-pelukan antara suami isteri, bercium-ciuman antara kekasih, bermanja-manja antara ibu dan anak. Namun, kenangan & kerinduan dari jauh juga merupakan kasih sayang. Biarpun kemungkinan bertemu kembali adalah nipis, tapi itulah jua erti kehidupan bahawa tiada yang kekal abadi selainNya.

Walau apapun terjadi, berjalanlah tanpa henti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...