Blogger news

Khamis, 5 September 2013

Resipi Orang Bujang: Herbal Cheesy Cream with Spinach Fettucine




Assalammualaikum, semua. Wargghhh!!! Dah lama siot tak update blog ni. Bersawang habis!! OK, takpe, takpe. Sekarang ni, banyak rumah-rumah terbuka sempena Syawal+hari Kemerdekaan ni. Macam kat tempat kerja PL sekalipun, kami tidak terlepas untuk menganjur rumah terbuka kami sendiri. Inilah resipi yang PL masakkan untuk rumah terbuka jabatan kitorang. Siapa sangka, resipi PL ni mendapat kritikan positif & laku pulak tu. Tak sangka semua menyukainya.  Jadi untuk resipi kedua untuk Resipi Orang Bujang, PL akan menunjukkan satu resipi, khas untuk mereka yang meminati resipi pasta@western. Resipi ini dipanggil Herbal Cheesy Cream with Spinach .

Bahan-Bahan:


Spinach Fettucine (sebungkus, tapi terpulanglah pada kalian nak buat berapa banyak)

Bawang Putih (4-5 ulas, cincang)
Bawang Besar Holland(sebiji, cincang)

Cendawan Butang (setin, hiris)
Lada Benggala (2 biji, dipotong dadu)
Tomato Cherry (dipotong empat. Boleh diganti dengan tomato biasa, tapi dipotong dadu)
Lobak Baby (dihiris)
Frankfurter berkeju (satu pek, dihiris)

Minyak Zaitun (boleh diganti dengan minyak bunga matahari)
Sos Herba & Keju Prego (dua tin)
Rempah Daun Oregano
Serbuk Lada Hitam Kasar
Cheese Powder

Cara-cara:


1. Sediakan bahan tumis (Bawang Holland, bawang putih ) terlebih dahulu. Sementara tu, boleh rebus Spinach Fettucine. Jangan lupa untuk letakkan sesudu minyak zaitun kedalam rebusan pasta untuk mengelakkan pasta melekat. Pabila pasta Fettucine sudah masak, tos dan sejukkan. Air rebusannya jangan dibuang terlebih dahulu.

2. Panaskan minyak zaitun. Setelah panas, sauté kan bahan-bahan tumis tadi. Setelah naik wangi, masukkan pula sedikit air rebusan pasta untuk mengelakkan tumisan menjadi kering. Masukkan pula sos Prego Herba dan Keju. Kacau sehingga mengelegak.


3. Setelah mengelegak, boleh masukkan bahan-bahan sayur (Lada Benggala, Tomato Cherry, Baby Carrot). Pabila sos menjadi sedikit pekat, campurkan sedikit air rebusan pasta. Kacau sehingga sebati. Kemudian, masukkan pula frankfurter berkeju yang telah dihiris. Masak sehingga sedikit mengelegak.

5. Apabila sedikit mengelegak, sedikit daun oregano, serbuk lada hitam kasar dan Cheese Powder. Masak sehingga naik bau, sedikit pekat & rasa sedikit kuahnya untuk memastikan rasa keju dan lada hitamnya sebati.

6. Setelah kuahnya siap, anda boleh memilih untuk menghidangnya dengan menyiram sos ke atas pasta fettucine atau menggoreng pasta fettucine bersama-sama sosnya. Siap dihidang & enak di makan sementara masih panas!!

Hah?? Amacam? Senang tak resipinya? Selepas ini, anda tidak perlu lagi untuk ke kedai-kedai pasta lagi untuk merasa . Selamat mencuba!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...