Blogger news

Rabu, 30 Mac 2011

Princess Natasha Hudson: permintaan awak ditunaikan

Assalammualaikum semua. Seperti yang kita maklum, sudah tersurat janjiNya bahawa setiap kehidupan akan berakhir pada kematian. Hari ini, sewaktu aku menonton Ugly Betty Season 2, ada satu babak dimana Betty menulis blog mengenai istilah "Good Bye" atau selamat tinggal. Mungkin satu kebetulan pada hari ini, aku terjumpa seorang kawan aku, Nur Hidayah, menceritakan bahawa kawan dia, Princess Natasha Hudson sekarang sakit kanser hati tahap kritikal, dimana hayatnya tinggal 1 tahun lagi. Kawan aku mohon supaya sesiapa yang membaca wallpostnya, diminta untuk dibacakan doa & bermohon agar Puteri dapat sembuh, meskipun harapannya tipis. Puteri juga meminta agar sesiapa yang membaca note, tolong sebarkan agar hajatnya untuk mohon maaf kepada ibu bapanya tercapai. Berikut adalah note yang ditulis dalam account facebooknya:




Maafkan Sha andai selama ini Sha pernah buat salah kat awak semua.Andai Sha pernah buat awak semua marah.Andai kata-kata Sha selama ini menyakitkan hati awak semua.Maafkan Sha.Sebenarnya Sha tak ada niat pun nak menyinggung perasaan awak semua.Sha rasa gembira sangat dapat kawan dengan awak semua.Sha sayang awak semua.Sayangnya Sha kat awak semua sama taraf sayang Sha terhadap keluarga Sha.Jika Sha pernah menulis di dinding dan Sha cakap Sha sayang dia,itu bermakna Sha sayangkan awak semua sangat-sangat.Sha anggap awak semua macam adik beradik Sha sendiri.

Sebenarnya,selama ni Sha ada masalah.Masalah yang hampir membuat hidup Sha rasa gelap-gelita.Pada 23 Mac yang lepas,Sha telah jatuh pengsan di sekolah ketika sedang giat menimba ilmu agama.Sha rasa pening dan pandangan Sha serta merta gelap.Selepas itu Sha tak tahu apa yang terjadi pada Sha selepas itu.Bila Sha buka mata dari pengsan,Sha lihat Uncle Lee,Aunty Mary dah ada di tepi Sha.Mereka nampak macam sedih.Sha masih lemah pada tengah hari itu.Uncle Lee suruh Sha bermalam di hospital.Sha pada mulanya tak nak.Tapi Sha mengalah setelah Uncle Lee berusaha untuk pujuk Sha.Sebelum itu,Sha ada sesuatu permintaan kat Uncle Lee.Sha minta supaya Sha boleh main laptop sepanjang berada di hospital.Walaupun Sha itu agak melawan undang-undang,tapi Sha berkeras juga nak Uncle Lee bawa laptop kesayangan Sha.Sebenarnya Sha nak online facebook.Sha tak nak kawan-kawan Sha tercari Sha.

Keesokan harinya,kepala Sha mula sakit lagi.Sha panggil seorang jururawat.Sha diberi suntikan ubat tahan sakit.Lepas tu Sha batuk-batuk,dan Sha terkejut tengok darah yang tekeluar dari mulut Sha.Sha rasa marah kat doktor.Sha pergi ke bilik tempat doktor yang merawat Sha dan Sha tanya apa sebenarnya sakit Sha.macam ni la pebualan Sha dan doktor tersebut

Sha : doktor ! Sha tak kira doktor . Sha nak juga Sha ni sakit apa sebenarnya.??Sha sakit apa.Kenapa nak rahsiakan dari Sha !

Doctor:Bertenang cik Puteri Natasha Ieyma.bertenang.Bukan begini caranya . . .

Sha : doktor ! cakaplah apa sakit Sha . janganlah banyak ceramah(Sha memang marah)

Doctor: okay,memandangkan cik Pu . .

Sha: tak payah panggil panjang-panjang ! just call me SHA ok !

Doctor : begini cik Sha,sebenarnya setelah diperiksa dengan teliti,kami dapati cik Sha telah menghidapi penyakit kanser

hati.Diharapkan cik Sha dapat bersabar.Cik Sha juga tidak dapat menjalani kehidupan seperti orang lain juga.Kanser Cik Sha sebenarnya dah sampai tahap 4 iaitu tahap kronik yang tak dapat di ubati lagi.

Sha : apa ?? jadi sha dah nak pergi .(Sha terus pengsan lagi)

bila Sha dengar penjelasan dari doktor,Sha rasa badan Sha lemah sangat.Bangun ja Sha dari pengsan,Sha tak nak cakap dengan sesiapa pun.Uncle Lee tanya dah makan ke belum,Sha tak jawab.Malah Sha suruh dia orang keluar . Sha halau diaorang.Uncle Lee nampak sedikit kecewa.Maafkan Sha Uncle Lee,Sha tak ada niat pun nak buat Uncle lee macam tu .

Laagipun Sha dah nak mati.Tak ada gunanya Uncle lee nak jaga Sha.

malam tu pula,Sha kedua Sha kat hospital,Sha terkejut sangat-sangat.Abang Ruey dan kembar Sha iatu Sis Nurul datang melawat Sha.Rupanya Uncle Lee dah maklumkan pada family Sha tentang Sha.Sha terharu dengan kedatangan mereka berdua.Walaupun jauh mereka sanggup datang jumpa Sha.Tapi Papa dan Mama Sha mana ? Mereka tak sayang Sha ke ?Abang Ruey cakap mereka sibuk dan tak ada masa nak jenguk Sha.Sampai hati Mama dan Papa buat Sha macam ini.Sha tahu la yang Papa masih marah kat Sha pasal hal yang dulu.Hal yang Sha asyik membantah cakap Papa.Ya,memang Sha degil,jahat dan nakal.Sha memang tak sebaik anak kesayangan Papa.Sha memang tak macam Sis Nurul.Sha tau tu semua.Tapi sekurang-kurangnya waktu Sha perlu sokongan,dia patut datang.Tapi mama pun macam tu.Mama Papa maafkanlah kesalahan Sha.Sha minta ampun.

Andai saja sesiapa yang membaca apa yang Sha tulis.Sha mohon agar disebarkan.Sha mohon.Biar la 1 Dunia tahu yang Sha ni amat memohon kata maaf dari Mama dam Papa.Terima kasih kawan-kawan sebn sudi layan segala karenah Sha. terima kasih.Tentang pemuda bisu yang Sha suka tu,Sha fikir biarlah Sha pendamkan lah sahaja perasaan Sha.Sha tak nak kecewakan dia.Andai dia terbaca yang Sha tulis ni.Satu ja yang Sha boleh cakap "WO AI NI SO MUCH".Awak mungkin dilahirkan sebagai orang yang bisu.Tapi cinta dan sayang Sha tak pernah berubah.Sha tak nak disaat awak mencintai Sha,Sha pergi begitu sahaja.Biarlah Sha simpa ja perasaan ni <3 okay samapi disini sahajalah.Sha sayang awak semua.Terutama sahabat baik Sha iaitu ShieChie atau lebh dikenali sebagai NUR SHIMA SINCLAIR. ShieChie,walaupun kita baru kenal,Sha sayang sangat-sangat kat ShieChie.Dan satu lagi kawan yang terbaik pernah Sha ada iaitu Erna Hamzah. Erna kamek sayng kitak <3 Akhir kata,andai Sha pergi,Sha serahkan account facebook pada Sis Nurul.Harap awak semua gembira kawan dengan Sis Nurul.Waktu Sha tulis ni pun Sha tengah nangis.Sha tahu yang Sha tak akan dapat hidup lama.Sha hanya tunggu masa.Sha dijangka dapat hidup dalam 1 tahun lebih sahaja. Apapun Sha tetap sayang awak semua.Sekarang Sha nak habiskan sisa hidup Sha dengan kegembiraan.Sha tak nak lagi sedih-sedih.Sha kena kuat .


Sejujurnya, hati aku sebak membaca permintaan terakhir saudari Puteri ni. Aku sendiri mempunyai pengalaman kehilangan Allahyarham kakak aku yang meninggal akibat kanser tulang. Aku faham macam mana sedih & pilu menhitung hari-hari terakhir Allahyarham kakak aku. Malahan, tindakan untuk menjadikan Juru-xray sebagai karier aku adalah sebagai menyambung hasrat Allahyarham yang tak kesampaian untuk berbakti pada terutamanya pesakit-pesakit kanser.

Kepada Saudari Princess Natasha Hudson, InsyAllah permintaan awak akan ditunaikan. Janganlah bersedih, permintaan anda akan dibacakan oleh setiap orang yang mengunjungi blog saya. Setiap ayat yang dilafazkan adalah doa & andai lebih 40 mukmin membaca doa untuk awak, InsyAllah awak tentu akan mendapat kemaafan dari orang tua anda. Saya, Izzy Izzudin akan sentiasa mendoakan kesejahteraan & keampunan untuk awak. Banyak-banyakkanlah berzikir, mengingati Allah S.W.T. Sentiasa kuatkan semangat & terima qada dan qadar dengan iman & hati yang terbuka. Ingatlah, setiap apa yang berlaku, sentiasa ada hikmah yang tersembunyi. Moga, Allah S.W.T akan memberi peluang pada awak untuk terus berbakti & beramal di dunia ini.

PS: Mohon sesiapa yang baca, tolonglah sebar-sebarkan. Ini adalah permintaan terkhir saudari kita.

"Bagaimana sulitnya kehidupan, pastinya dicelah-celahnya terselit nilai kebahagiaan yang tidak tercemar sedikit pun"

Selasa, 29 Mac 2011

Manusia/Haiwan/Alien????

ha ni..ambo ado nak oyak soh bondo ni...sapo-sapo ado koncing manieh,darah tinggi,gawut, lomah jantung, duk blake sikit, blake sikit...kalo raso nak kelik, kelik, kelik~~

Assalammualaikum semua!!! Seperti headlines di atas, aku turut terkesima serta bingung untuk menyifatkan samada insan(?) ini masih patut dipanggil manusia atau tidak. Mana taknya, dah macam takde rupa manusia lagi. Menakutkan orang lagi adalah.














Entahla, mungkin diorang bertindak sedemikian rupa atas nama memperjuangkan seni or kebebasan untuk eksperesi diri. Tapi, kadang-kadang aku terfikir jugak, diorang ni tak terbayang ke macam mana esok diorang tua ke? Iyolah, kalau 1 badan dah jahanam sampai macam tu, pastu bila dah tua dengan badan berkerepot macam tu, mesti lagi horrror lagi. Apapun, kepada yang teringin nak cucuh tatoo kat badan, ingat-ingatla efek dia bila kita dah tua& mati lepas tu. Takkanla kita nak takutkan anak cucu kita tengok muka kita dah rupa macam tu.

Kalau nak buat tatoo tu(Islam MELARANG ummatnya mencucuh/melukis pada badan/tatoo), tak payahla over-over sangat. Buat kecik-kecik sudahla. Tak payahla nak tayang besar-besar sampai orang nak dekat pun naik takut. Juzz simple-simple jek.

PS: Sekali lagi, Islam MELARANG ummatnya melukis tatoo pada badan. So, jangan korang(beragama Islam) gatal-gatal nak try benda alah ni. Takut teman memandangnyerrr~~

Sifat EXAM-NISM melanda kembali!!!!

Assalammualaikum!!! Korang semua apa kabar?? sihat? Alhamdulillah. Aku kat sini pun sihat jugakla, cuma kadang-kadang tu kesihatan terganggu sikit coz selalu tak cukup tidola, makanla, kasih sayangla...hahahahaha. Takdela, aku ok jek. Cuma sekarang ni aku agak hardworking sikit untuk menjamin masa depan aku sekarang ni.

Sekarang ni aku tengah study week. Aku tengah dalam mood exam dah ni. Tengah gabra & cuba menambah ilmu sebanyak mungkin. Aku cuba sedaya upaya aku untuk melakukan yang terbaik untuk last year ni. Aku tak nak terkandas pergi practical nanti kat Hospital Kuala Lumpur nanti. It's my time to shine. Ya Allah, i'm begging for Your Mercy, please don't let me down, aku tak sanggup fail paper lagi. Aku nak pergi melangkah ke hospital & melakukan jasa bakti kepada penduduk Kuala Lumpur dengan memberi khidmat X-ray terbaik dari diri ini.

Filem "RAY"...wait until exam finish eyhh....huhuhu

Tentu korang pelik semacam kenapa aku blogging, sedangkan cakap tengah study. Urmm..good question. Seperti korang tau, blog ni la tempat aku bercerita pasal apa yang ada dalam otak aku sekarang. Selagi aku tak luahkan apa yang ada, selagi tu aku macam tak senang duduk. That's why aku selalu tambah entry. Bukan nak "fly" dari study, juz nak ada satu wadah untuk melepaskan apa yang terpendam & geram yang ada dalam kepala batu aku ni. Sepanjang waktu exam-nism ni, banyak benda aku nak buat terbantut/ditangguh buat sementara waktu memandangkan exam ni adalam my top priority sekarang ni. So, kepada kawan-kawan aku, aku sorry sesangat kalau aku tak dapt join korang joli mana-mana sekarang ni. Sekarang ni aku teramatla busy & sibuk menyiapkan diri dengan segala kemungkinan pada minggu peperiksaan.

Sekarang ni, aku kembali ke pangkuan keluarga untuk mencari pedoman dari Pn Alina, HOD Pengimejan Diagnostik Hospital Alor Gajah & serta warga Juru X-ray. Aku sekarang benar-benar mengharapkan bantuan dari mereka untuk memantapkan diri di hari peperiksaan. hohoho. Macam tu serius sekali aku belajar. Ingat aku mengadap blog ni, aku tak study la. Urmmm...singkat sungguh pemikiran kamu itu. Aku sekadar untuk melepaskan perasaan sahaja. Iyola, kalau mengadap buku 24 jam pun, belum tentu masuk otak kan?? Study Smart, NOT Study Hard!!!

Memandangkan malam makin larut, setakat di sini sajalah celoteh aku. Nanti aku akan sambung lagi bila terasa nak kongsi apa-apa nanti. Apapun, terima kasih pada korang semua yang melayari blog aku yang tak seberapa ni. Keep Enjoy It!!!!

PS: Doakan aku berjaya untuk final exam untuk semua subjek yek...:)

"Dua tiga boleh ku cari....Manakan sama Tuan seorang"

Lagu Rakyat - Identiti Bangsa Malaysia!!!


Assalammualakum, semua!!! Lama aku tak membebel weyh. hahahahaha. Memandangkan dah lama aku tak bercerita & bertindak sebagai penglipur lara masakini, so ada kesempatan pada malam ni aku pun terasa nak buka satu topik yang aku rasa memang rare dipersoalkn oleh orang-orang/pemuda-pemudi masakini, iaitu Lagu Rakyat.

Actually, semua persoalan ni bermula bila aku tengah-tengah bosan dikala malam kesepian. Kesunyian yang mencengkam kalbu memaksaku untuk bertindak mencari ssesuatu yang ceria. So, datangla tabiat asal aku dengan suka melayari youtube. Sewaktu duk girang melayan lagu Nirmala (AJL Version), aku terperasan di bahagian sidebar ada tertulis link medley lagu-lagu rakyat yang dinyanyikan Siti Nurhaliza di Royal Albert Hall, London.



Nak download?: Siti Nurhaliza In Concert Royal Albert Hall,London - Medley Lagu Rakyat

Dah tengok?? Best kan?? Time ni, tak pasal-pasal aku terjoget sorang-sorang coz lagu medley ni memang "hidup". Penuh ceria. Memang lagu rakyat yang asli. Disebabkan pasal ni jugak, aku buat reserach sedikit mengenai lagu-lagu rakyat di seluruh negeri di Malaysia. Memang enjoy bila kita menyelusuri asal usul kita. Macam lagu Embun Sok Sek, Patendu Patende, Watiman Landak & macam-macam lagu rakyat yang lain, memang agak jarang didengari pada masa sekarang kecuali waktu-waktu kemerdekaan& keramaian setempat. Pendapat aku, generasi muda sekarang kurang didedahkan dengan lagu rakyat. Macam aku waktu sekolah rendah dulu, lagu rakyat yang cikgu aku pernah ajar macam Anak Itik Tok Wi, Jong Inai, SuriRam & banyak lagi. Tapi, kenapa lagu-lagu rakyat kini macam agak asing pada generasi muda? Bila aku tanya pada adik aku& kawan-kawan aku, rata-rata jawapan macam agak menghambarkan. Senang cakap, masing-masing tak tau lagu rakyat negeri masing-masing(termasukla aku).

Meskipun lagu-lagu rakyat kian dilupakan, namun kita generasi muda masih belum terlambat untuk mengetahui asal usul kita yang unik ini.

Lagu Rakyat Terengganu: Patendu Patende


Lagu Rakyat Kelantan: Wau Bulan


Lagu Rakyat Negeri Sembilan: Dendang Umpan Bocek


Lagu Rakyat Pahang: Walinong Sari


Lagu Rakyat Sarawak: Putri Santubong


Lagu Rakyat Perlis: Canggung


Lagu Rakyat Kedah: Cinta Sayang


Lagu Rakyat Perak: Hadrah


Lagu Rakyat Melaka: Dondang Sayang


Lagu Rakyat Sabah: Jambatan Tamparuli


Lagu Rakyat Johor: Tanjung Puteri


Lagu Rakyat Selangor: Keroncong Selangor


Berikut diantara lagu-lagu rakyat negeri di seluruh Malaysia yang dapat aku cari di youtube. Ada diantara aku rasa bukan lagu rakyat memandangkan kekurangan sumber video untuk dibuat tontonan. Apapun diharap entry ni dapat digunakan untuk menambahkan pengetahuan disamping meningkatkan semangat nasionalisme untuk mengenali siapa diri kita sebenarnya.

PS: siapa-siapa yang ada info mengenai lagu-lagu rakyat, sudila kita berkongsi beramai-ramai di wacana ini...

"Searah menyusun gerak
Gerak tari gerak sejambak
Sungguh indah seni pusaka
Bagai wajah penyeri rupa
Tersurat bicara rahsia

Isnin, 28 Mac 2011

Suami boroi tanda bahagia? - Berita harian



SAYA ada membaca satu artikel di dalam akhbar baru-baru ini mengenai isu suami boroi. Dalam ulasan artikel berkenaan seolah menceritakan bahawa suami yang boroi menandakan mereka sangat bahagia hidup berumah tangga.



Saya berkahwin 3 tahun lalu, dan mempunyai seorang cahaya mata. Di awal perkahwinan suami saya berbadan kurus dengan berat lebih kurang 59 kilogram dan berperut leper. Namun setelah 3 tahun berkahwin beratnya mencecah 72 kilogram dan perutnya sudah mula membuncit seperti wanita mengandung 3-4 bulan. Namun dia masih sihat dan tidak dirundung penyakit. Jika benar artikel berkenaan, benarkah perut suami saya yang buncit itu tanda dia amat bahagia hidup berumah tangga dengan saya?



ISTERI BAHAGIA,



Hulu Langat.



JAWAPAN



Isu ini telah didebatkan berkurun lamanya. Lelaki akan bertambah berat badan setelah berumah tangga adalah suatu perkara biasa dan ianya pasti berlaku. Lelaki bujang lebih cenderung hidup aktif, kurang makan dan kurang waktu rehat. Ke sana dan ke mari bersama teman-teman dan setiap masa dipenuhi aktiviti. Malah waktu dan pola pemakanan mereka juga tidak menentu. Lebih-lebih lagi lelaki yang hidup berjauhan dari keluarga.



Oleh itu hampir kesemua lelaki bujang berperut leper dan berat badan mereka sekitar 48-60 kilogram. Namun setelah seseorang lelaki itu mendirikan rumah tangga, dari tahun ke setahun berat badan mereka akan bertambah. Ini adalah kerana mereka sudah tidak lagi hidup aktif. Lebih banyak masa dihabiskan bersama anak dan isteri di rumah. Jadual makan yang teratur, tambah apabila mendapat isteri yang pandai dan gemar memasak. Hampir semua lelaki berkahwin dengan tujuan untuk æakan di rumah. lelaki akan merasa selesa setelah berkahwin kerana ada isteri yang akan menyediakan makanan dan mudah bagi mereka untuk makan.



Berbanding wanita. Wanita yang hidup bujang masih tetap memasak. Jadi mereka akan terus memasak setelah berumah tangga malah menurut kajian wanita akan lebih minat memasak setelah berumah tangga. Mereka didapati akan mula gemar mengumpul resepi dan menonton rancangan masakan. Mereka akan mula tertarik dengan aksesori dapur seperti set kuali,periuk dan alatan-alatan memasak walaupun pada zaman bujang mereka tidak

begitu. Apabila dapat menyediakan satu hidangan untuk suami dan melihat suami memakannya, isteri akan merasa cukup puas. Itu Hakikat!



Setelah berumah tangga, kebanyakkan lelaki tidak punya banyak aktiviti yang dapat mengeluarkan peluh. Hanya aktiviti seks sahaja yang dapat mengeluarkan peluh dan menjadi medium utama dalam pembakaran lemak mereka. Jadi lemak dari pemakanan mereka akan mula berkumpul di perut. Lama-kelamaan perut mereka akan mula membuncit atau dalam istilah lain BOROI…´



Terdapat 2 jenis lelaki boroi, pertama lelaki dengan berat badan yang bertambah, bertambah gemuk dan berperut buncit, manakala jenis kedua di mana lelaki itu akan bertambah berat badannya tetapi masih lagi kurus cuma bahagian perut sahaja membuncit.



Walaupun saintifik tidak dapat menjawab bahawa lelaki yang boroi tanda mereka bahagia hidup berumah tangga, tetapi melalui kajian ianya terjawab dengan mudah. Hampir 92% lelaki berkahwin akan boroi setelah 2 tahun dan ke atas tempoh perkahwinan. Malah statistik penceraian juga melaporkan hampir 89% kes penceraian berlaku kepada suami yang slim dan masih tampan.



Berbanding kadar penceraian yang melibatkan suami boroi hanya sekadar 19% kes penceraian. Mungkin anda terperanjat sekarang, namun itulah hakikatnya. Jadi beruntunglah kepada mereka yang mempunyai suami boroi. Dan menurut kajian lagi, lelaki boroi lebih penyayang dan berfikiran jauh dan lebih mementingkan hidup berumah tangga.



Persepsi lelaki dan wanita cukup berbeza. 97% suami mula menemui atau mengelak untuk mengadakan aktiviti seks bersama isteri mereka apabila wanita itu mula gemuk, semakin tidak terurus, kurang perhatian kepada suami, melebihkan anak-anak dan apabila si siteri tidak lagi menitik beratkan penampilan. 97% kes penceraian datangnya dari masalah isteri yang sebegini. Jadi awas dengan penampilan anda. Namun sebaliknya pula bagi isteri. Isteri tidak memandang ke arah rupa paras suaminya setelah berkahwin. Cukup sekadar menyisir rambut dengan kemas dan berpakaian kemas, isteri akan terus setia menyayangi suaminya meskipun si suami semakin boroi atau perutnya semakin membuncit dan ada di antara mereka yang mempunyai perut yang seolah-olah mahu meletup. Selalunya suami akan terus mengimpikan isteri yang cantik dan menarik sepanjang usia perkahwinannya tetapi isteri hanya sekadar mengimpikan suami yang bertanggung jawab dan penyayang dan paras rupa suami seperti boroi, botak dan bau badan bukan lagi ukuran buat mereka sepanjang tempoh perkahwinan. Nampak sekali dunia ini tidak adil, namun itulah hakikat yang harus diterima sejak azali lagi.



Oleh itu pada zaman dahulu kala hampir 77% wanita yang berkahwin memakai susuk untuk memastikan suami mereka akan terus setia dan tidak berkahwin lain. Lihat sahaja potongan pinggang mereka yang digelar pinggang kerengga, buah dada yang munggil dipadankan dengan kebaya ketat, punggung yang padat dan bersanggul tinggi, bagi mereka itulah kekuatan seorang perempuan.



Dari sudut lain pula mengatakan lelaki memang akan mudah buncit selepas berumah tangga atas faktor hubungan seks. Air æat� isteri yang mengalir masuk melalui zakar semasa proses hubungan kelamin akan membuatkan perubahan hormon dalaman dan sekali gus akan mudah membuatkan mereka buncit. Semua lelaki tidak dapat lari dari permasalahan ini. Faktor ini juga menyebabkan zakar lelaki yang berkahwin akan lebih mengembang dan besar berbanding lelaki bujang. Namun jika aktiviti seks tidak dilakukan dalam waktu tempoh yang lama buat seseorang lelaki yang pernah berkahwin,

perut mereka akan kembali kendur manakala zakar pula akan mula mengecut malah kulit zakar akan mengering. Ini banyak berlaku kepada lelaki yang telah bercerai, mereka yang telah lama menduda ataupun mereka yang sudah lama tidak melakukan hubungan seks bersama pasangan.



Berlainan dengan wanita. Wanita yang sudah berkahwin dikatakan akan mempunyai kulit yang lebih lembut dan punya mood yang lebih baik. Kulit isteri yang lebih lembut dikatakan berlaku hasil daripada pancutan sperma suami yang mengandungi banyak protein dan khasiat yang terhasil dari pundi couper lelaki. Air mani yang dipancut ke dalam rahim isteri bukan sekadar boleh mendatangkan zuriat ianya juga akan bersatu dengan darah dan segala kebaikan air mani suami akan diserap kedalam tubuh isteri. Oleh itu wanita yang telah berumah tangga dan kerap menerima pancutan sperma suami

cenderung mempunyai kulit yang lebih gebu dan lembab. Dalam Islam juga tempoh edah itu diberi kerana air mani bekas suami masih berada dalam tubuh isteri untuk diserap dalam tempoh beberapa minggu selepas hubungan kelamin yang terakhir sebelum penceraian berlaku. Ini untuk memastikan tidak berlaku percampuran air mani jika wanita itu terus berkahwin lain dan terus melakukan hubungan seks dengan lelaki lain sebaik sahaja bercerai. Ada juga pendapat bahawa kebaikan air mani itu juga dapat dilihat pada rambut isteri yang semakin hitam dan berkilat. Campuran sperma suami di dalam tubuh isteri juga akan menghasilkan berjuta-juta hormon yang akan membuat wanita lebih ceria dan gembira. Berbanding wanita bujang atau yang menjanda, mereka dikatakan lebih mudah marah, kurang mood dan selalu tertekan.



Kembali kepada persoalan anda, jadi kesimpulannya, suami yang berperut buncit tanda mereka bahagia hidup berumah tangga adalah benar, seperti yang telah anda baca pada artikel berkenaan. Tetapi awasi suami anda, walau pun mereka berberut buncit tetapi pastikan mereka kekal sihat. Anda sebagai isteri berperanan besar untuk memastikan menu yang dimasak buat suami dan anak-anak adalah menu yang sihat. Kurangkan minyak, gula dan garam. Amalkan pemakanan sihat sekeluarga



DIPETIK DARI BERITA HARIAN - DISEMBER 2009

thankzz: Rahsia Perkahwinan

Ahad, 27 Mac 2011

Hari KEHANCURAN: gambaran Hari Kiamat!!


Selepas Malaikat Israfil meniup sangkakala (bentuknya seperti tanduk besar) yang memekakkan telinga, seluruh makhluk mati kecuali Izrail & beberapa malaikat yang lain. Selepas itu, Izrail pun mencabut nyawa malaikat yang tinggal dan akhirnya nyawanya sendiri.

✐ Selepas semua makhluk mati, Tuhan pun berfirman mafhumnya "Kepunyaan siapakah kerajaan hari ini?" Tiada siapa yang menjawab. Lalu Dia sendiri menjawab dengan keagunganNya "Kepunyaan Allah Yang Maha Esa lagi Maha Perkasa." Ini menunjukkan kebesaran & keagunganNya sebagai Tuhan yg Maha Kuasa lagi Maha Kekal Hidup, tidak mati.

✐ Selepas 40 tahun, Malaikat Israfil a.s. dihidupkan, seterusnya meniup sangkakala untuk kali ke-2, lantas seluruh makhluk hidup semula di atas bumi putih, berupa padang Mahsyar (umpama padang Arafah) yang rata tidak berbukit atau bulat seperti bumi.

✐ Sekelian manusia hidup melalui benih anak Adam yg disebut "Ajbuz Zanbi" yang berada di hujung tulang belakang mereka. Hiduplah manusia umpama anak pokok yang kembang membesar dari biji benih.

✐ Semua manusia dan jin dibangkitkan dalam keadaan telanjang dan hina. Mereka tidak rasa malu kerana pada ketika itu hati mereka sangat takut dan bimbang tentang nasib & masa depan yang akan mereka hadapi kelak.

✐ Lalu datanglah api yang berterbangan dengan bunyi seperti guruh yang menghalau manusia, jin dan binatang ke tempat perhimpunan besar. Bergeraklah mereka menggunakan tunggangan (bagi yang banyak amal), berjalan kaki (bagi yang kurang amalan) dan berjalan dengan muka (bagi yang banyak dosa). Ketika itu, ibu akan lupakan anak, suami akan lupakan isteri, setiap manusia sibuk memikirkan nasib mereka.

✐ Setelah semua makhluk dikumpulkan, matahari dan bulan dihapuskan cahayanya, lalu mereka tinggal dalam kegelapan tanpa cahaya. Berlakulah huru-hara yang amat dahsyat.

✐ Tiba-tiba langit yang tebal pecah dengan bunyi yang dahsyat, lalu turunlah malaikat sambil bertasbih kepada Allah SWT. Seluruh makhluk terkejut melihat saiz malaikat yang besar dan suaranya yang menakutkan.

✐ Kemudian matahari muncul semula dengan kepanasan yang berganda. Hingga dirasakan seakan-akan matahari berada sejengkal dari atas kepala mereka. Ulama berkata jika matahari naik di bumi seperti keadaannya naik dihari Kiamat nescaya seluruh bumi terbakar, bukit-bukau hancur dan sungai menjadi kering. Lalu mereka rasai kepanasan dan bermandikan peluh sehingga peluh mereka menjadi lautan. Timbul atau tenggelam mereka bergantung pada amalan masing-masing. Keadaan mereka berlanjutan sehingga 1000 tahun.

✐ Terdapat satu telaga kepunyaan Nabi Muhammad SAW bernama Al-Kausar yang mengandungi air yang hanya dapat diminum oleh orang mukmin sahaja. Orang bukan mukmin akan dihalau oleh malaikat yang menjaganya. Jika diminum airnya tidak akan haus selama-lamanya. Kolam ini berbentuk segi empat tepat sebesar satu bulan perjalanan. Bau air kolam ini lebih harum dari kasturi, warnanya lebih putih dari susu dan rasanya lebih sejuk dari embun. Ia mempunyai saluran yang mengalir dari syurga.

✐ Semua makhluk berada bawah cahaya matahari yang terik kecuali 7 golongan yang mendapat teduhan dari Arasy. Mereka ialah:

ⅰ- Pemimpin yang adil.

ⅱ- Orang muda yang taat kepada perintah Allah.

ⅲ- Lelaki yang terikat hatinya dengan masjid.

ⅳ- Dua orang yang bertemu kerana Allah dan berpisah kerana Allah.

ⅴ- Lelaki yang diajak oleh wanita berzina, tetapi dia menolak dengan berkata "Aku takut pada Allah".

ⅵ- Lelaki yg bersedekah dengan bersembunyi (tidak diketahui orang ramai).

ⅶ- Lelaki yang suka bersendirian mengingati Allah lalu mengalir air matanya kerana takutkan Allah.

✐ Oleh kerana tersangat lama menunggu di padang mahsyar, semua manusia tidak tahu berbuat apa melainkan mereka yang beriman, kemudian mereka terdengar suara "pergilah berjumpa dengan para Nabi". Maka mereka pun pergi mencari para Nabi. Pertama sekali kumpulan manusia ini berjumpa dengan Nabi Adam tetapi usaha mereka gagal kerana Nabi Adam a.s menyatakan beliau juga ada melakukan kesalahan dengan Allah SWT. Maka kumpulan besar itu kemudiannya berjumpa Nabi Nuh a.s., Nabi Ibrahim a.s., Nabi Musa a.s., Nabi Isa a.s. (semuanya memberikan sebab seperti Nabi Adam a.s.) dan akhirnya mereka berjumpa Rasullullah SAW. Jarak masa antara satu nabi dengan yang lain adalah 1000 tahun perjalanan.

✐ Lalu berdoalah baginda Nabi Muhammad SAW ke hadrat Allah SWT. Lalu diperkenankan doa baginda.

✐ Selepas itu, terdengar bunyi pukulan gendang yang kuat hingga menakutkan hati semua makhluk kerana mereka sangka azab akan turun. Lalu terbelah langit, turunlah arasy Tuhan yang dipikul oleh 8 orang malaikat yang sangat besar (besarnya sejarak perjalanan 20 ribu tahun) sambil bertasbih dengan suara yang amat kuat sehingga 'Arasy itu tiba dibumi.

✐ 'Arasy ialah jisim nurani yang amat besar berbentuk kubah (bumbung bulat) yang mempunyai 4 batang tiang yang sentiasa dipikul oleh 4 orang malaikat yang besar dan gagah. Dalam bahasa mudah ia seumpama istana yang mempunyai seribu bilik yang menempatkan jutaan malaikat di dalamnya. Ia dilingkungi embun yang menghijab cahayanya yang sangat kuat.

✐ Kursi iaitu jisim nurani yang terletak di hadapan Arasy yang dipikul oleh 4 orang malaikat yang sangat besar. Saiz kursi lebih kecil dari 'Arasy umpama cincin ditengah padang . Dalam bahasa mudah ia umpama singgahsana yang terletak dihadapan istana.

✐ Seluruh makhluk pun menundukkan kepala kerana takut. Lalu dimulakan timbangan amal. Ketika itu berterbanganlah kitab amalan masing-masing turun dari bawah Arasy menuju ke leher pemiliknya tanpa silap dan tergantunglah ia sehingga mereka dipanggil untuk dihisab. Kitab amalan ini telah ditulis oleh malaikat Hafazhah / Raqib & 'Atid / Kiraman Katibin.

✐ Manusia beratur dalam saf mengikut Nabi dan pemimpin masing- masing. Orang kafir & munafik beratur bersama pemimpin mereka yang zalim. Setiap pengikut ada tanda mereka tersendiri untuk dibezakan.

✐ Umat yang pertama kali dihisab adalah umat Nabi Muhammad SAW, dan amalan yang pertama kali dihisab adalah solat. Sedangkan hukum yang pertama kali diputuskan adalah perkara pertumpahan darah.

✐ Apabila tiba giliran seseorang hendak dihisab amalannya, malaikat akan mencabut kitab mereka lalu diserahkan, lalu pemiliknya mengambil dengan tangan kanan bagi orang mukmin dan dengan tangan kiri jika orang bukan mukmin.


✐ Semua makhluk akan dihisab amalan mereka menggunakan satu Neraca Timbangan.
Saiznya amat besar, mempunyai satu tiang yang mempunyai lidah dan 2 daun. Daun yang bercahaya untuk menimbang pahala dan yang gelap untuk menimbang dosa.

✐ Acara ini disaksikan oleh Nabi Muhammad SAW dan para imam 4 mazhab untuk menyaksikan pengikut masing-masing dihisab.

✐ Perkara pertama yang diminta ialah Islam. Jika dia bukan Islam, maka seluruh amalan baiknya tidak ditimbang bahkan amalan buruk tetap akan ditimbang.

✐ Ketika dihisab, mulut manusia akan dipateri, tangan akan berkata- kata, kaki akan menjadi saksi. Tiada dolak-dalih dan hujah tipuan. Semua akan di adili oleh Allah Ta'ala dengan Maha Bijaksana.

✐ Setelah amalan ditimbang, mahkamah Mahsyar dibuka kepada orang ramai untuk menuntut hak masing-masing dari makhluk yang sedang dibicara sehinggalah seluruh makhluk berpuas hati dan dibenarkannya menyeberangi titian sirat.

✐ Syafaat Nabi Muhammad SAW di akhirat :

ⅰ- Meringankan penderitaan makhluk di Padang Mahsyar dengan mempercepatkan hisab.

ⅱ- Memasukkan manusia ke dalam syurga tanpa hisab.

ⅲ- Mengeluarkan manusia yang mempunyai iman sebesar zarah dari neraka.
(Semua syafaat ini tertakluk kepada keizinan Allah SWT.)

✐ Para nabi dan rasul serta golongan khawas juga diberikan izin oleh Tuhan untuk memberi syafaat kepada para pengikut mereka. Mereka ini berjumlah 70 000. Setiap seorang dari mereka akan mensyafaatkan 70 000 orang yang lain.

✐ Setelah berjaya dihisab, manusia akan mula berjalan menuju syurga melintasi jambatan sirat. Siratul Mustaqim ialah jambatan (titian) yang terbentang dibawahnya neraka. Lebar jambatan ini adalah seperti sehelai rambut yang dibelah tujuh dan ia lebih tajam dari mata pedang. Bagi orang mukmin ia akan dilebarkan dan dimudahkan menyeberanginya.


✐ Fudhail bin Iyadh berkata perjalanan di Sirat memakan masa 15000 tahun. 5000 tahun menaik, 5000 tahun mendatar dan 5000 tahun menurun. Ada makhluk yang melintasinya seperti kilat, seperti angin, menunggang binatang korban dan berjalan kaki. Ada yang tidak dapat melepasinya disebabkan api neraka sentiasa menarik kaki mereka, lalu mereka jatuh ke dalamnya.

✐ Para malaikat berdiri di kanan dan kiri sirat mengawasi setiap makhluk yang lalu. Setiap 1000 orang yang meniti sirat, hanya seorang sahaja yang Berjaya melepasinya. 999 orang akan terjatuh ke dalam neraka.

Rujukan: Kitab Aqidatun Najin karangan Syeikh Zainal Abidin Muhammad Al- Fathani. Pustaka Nasional Singapura 2004.

☞ Jika sekiranya kalian ingin mengumpul saham akhirat, sampaikanlah ilmu ini kepada sahabat² yang lain. Sepertimana sabda Rasulullah SAW: ❝ Sampaikanlah pesananku walaupun satu ayat. ❞ Sesungguhnya apabila matinya seseorang anak Adam itu, hanya 3 perkara yang akan dibawanya bersama :

① Sedekah/amal jariahnya.

② Doa anak²nya yang soleh.

③ Ilmu yang bermanfaat yang disampaikannya kepada orang lain.

Thankzz to:TheMen OfPen
Add as Friend

Ultra Family - Mari Kenali Keluarga Ultraman!!!

Ultraman, siapa tak kenal Ultraman. Cerita kegemaran semasa zaman kanak-kanak. Aku masa kecik penakut sikit, masa tengok Ultraman bila raksasa dia keluar aku mesti menyorok tutup mata. Takut dengan raksasa tu. Haha, sekarang aku rasa raksasa dia macam patung mainan jer. Ape pun, dah ramai di antara kita yang dah lupa mengenai Ultraman dan adik beradiknya. Dalam entri ini, aku ceritakan serba sedikit beberapa adik beradik Ultraman untuk tatapan kita semua (x wajib hafal).


ULTRAMAN


Height: 40 meters
Weight: 35.000 tons
Flying Speed: Mach 5
First Television Appearance: Ultraman July 1966
Alter ego: Science Patrol Officer Hayata
Method of Transformation: The Beta Capsule The most experienced of the Ultra-Fighters. Ultraman is a pure fighting machine. One of the best at hand-to-hand combat, Ultraman’s powers is equal to that of Godzilla, the King of the Monsters, possessing great strength, although unlike Godzilla, Ultraman can fly. He can also teleport himself from one place to another, as well as relying on a large arsenal of weapons. His main weapons are the Spacium Ray (which he directs by crossing his arms and hands) and The Ultra Slash, a pure white hot energy ring (that can slice through anything), which he throws from his right shoulder. He can also change his size from microscopic to giant.

ULTRA-SEVEN


Height: 40 meters
Weight: 35.000 tons
Flying Speed: mach 7
First Television Appearance: Ultra-Seven October 1967.
Alter ego: Dan Moroboshi
Method of Transformation: The Ultra Eye
This Ultra-Hero is the most famous of all the Ultra-Fighters. Renowned for his sharp cunning, Ultra-Seven’s main weapons are the Emulium Rays and his very deadly Eyeslugger, a powerful boomerang like blade that can also emit energy that is located atop on his head which he throws and can cut though almost anything into pieces. Ultra-Seven wears a chest mounted sun-absorbing unit, which can provide him with a never-ending energy charge. The unit unfortunately, is non-operational in extreme cold temperatures.

ULTRAMAN JACK


Height: 40 tons
Weight: 35,000
Flying Speed: mach 5
First Television Appearance: The Return of Ultraman April 1971
Alter ego: Hideki Goh
Method of Transformation: Calls “Ultraman Jack” by sheer will. This Ultraman is nearly identical to the first Ultraman. He has identical powers. Later on in this series Jack obtained the Ultra-Bracelet, given to him by Ultra-Seven. This Bracelet can change into any weapon Jack requires to defeat his foes. Jack is also called “Shin (New) Ultraman.”

ULTRAMAN ACE


Height: 40 meters
Weight: 35,000
Flying Speed: mach 5
First Television Appearance: Ultraman Ace April 1972
Alter egos: Seiji Hokuto and Yoko Minami (later when Yoko resumes Luna’s identity, Seiji takes the mantle of being the alter ego of Ultraman Ace)
Method of Transformation: The Ultra-Rings Ultraman Ace is the Ultra who can create almost unlimited assortment of energy rays. As well he can travel through time and space and traverse dimensions. Ace is skilled in using Ultra-Barriers for defense and attack. His main weapon is the Metallium Rays and the Ultra-Guillotines. Plus his helmet can absorb power that can recharge him fully in just seconds.

ULTRAMAN TARO


Height: 35 meters
Weight: 55.000 tons
Flying Speed: mach 20
First Television Appearance: Ultraman Taro April 1973
Alter ego: Kotaro Higashi
Method of Transformation: The Ultra-Star Badge
Ultraman Taro is the sixth Ultra-Brother introduced to the Ultra-Universe (Ultraman Zoffy appeared in the last episode of Ultraman). Taro was specifically trained to be the most powerful Ultraman of all, personally trained by Ultra-Father from childhood to accomplish this. Taro wears the Ultra-Horns on his head. These are the most powerful of all energy absorbing devices. With these horns Taro can absorb as many as six Ultramen lives at once and become a Super Ultraman. In this state he can emit the universe’s most powerful ray, The Cosmo Miracle Ray. Taro also wears the Ultra-Chest protector, which can deflect back any energy projected towards him. In addition Taro wears an Ultra-Bracelet (like Ultraman Jack’s), which can become many weapons and objects Taro needs to defeat his foes. Taro’s other special powers include the Ultra-Dynamite, which can transform his whole body into a wall of flames, deadly to his enemies.

ULTRAMAN LEO


Height: 52 meters
Weight: 48.000 tons
Flying Speed: mach 7
First Television Appearance: Ultraman Leo April 1974
Alter ego: Gen Otori
Method of Transformation: The Leo Ring Leo was the first Ultra-Hero was not from M78 but was in The Lion Constellation of L77. Leo came to Earth and received training by Dan Moroboshi (Ultra-Seven) in order to protect Earth from the evil Magma invaders and their super-monsters. Leo’s individual powers include the CrossBeam and his deadly Ultra-Kick (his feet become burning energy). Later on Leo received a weapon called the Ultra-Cloak, which can be changed into many different types of weapons. Ultraman King (The ruler of M78) gave Leo this gift.

ULTRAMAN JONIAS (JOE)


Height: 70 meter
Weight50.000
Flying Speed: mach 8
First Television Appearance: The ULTRAMAN (animated series)
Alter ego: Choichrio Hikari
Method of Transformation: Star Beam Flasher Ultraman Jonias is part of a group of Ultra-Beings that immigrated to another galaxy and then defends the Earth from invasions of giant kaijus. Jonias is the best fighter of his U-40 group. His best weapon of attack is the Platinum Energy Ball.

ULTRAMAN 80


Height: 50 meters
Weight: 44.000
Flying Speed: mach 9
First Television Appearance: Ultraman 80 April, 1980
Alter ego: Takeshi Yamato
Method of Transformation: The Bridal Stick
This fighter is among the most agile Ultra-Heroes. Ultraman 80′s special powers include his own Ultra-Kick (that his feet can become burning energy). Among his various weapons are the Sacksuim Rays and the Buckle Beams; rays that spring from his diamond shaped buckle. These beams can burn anything into cinders.

ULTRAMAN GREAT


Height: 60 meters
Weight: 59.000 tons
Flying Speed: mach 26
First Television Appearance (released on video): Ultraman Towards the Future September 1990
Alter ego: Jack Shindo
Method of Transformation: Delta Plasma Pendent Ultraman Great is one of the fastest and strongest of the Ultra-Brothers. He is much better in attack than at defense. His main weapons are his Magnum Shot and Burning Plasma.

ULTRAMAN POWERED


Height: 55 meters
Weight: 55.000 tons
Flying Speed: mach 27
First Television Appearance (released to video): Ultraman the Ultimate Hero 1995
Alter ego: Kenichi Kai
Method of Transformation: The Beta Capsule (updated version) This Ultra Hero is better at defending himself than Ultraman Great, and is very weak in attack. His main weapons are the Ultra-Energy Balls, Small Slicer Rings and the Mega-Koshin Spacium Ray, but his “Ultra-Shove and Ultra-Push” are his best methods of fighting.

ULTRAMAN NEOS


Height: 58 meters
Weight: 59.000 tons
Flying Speed: mach 29
First Television Appearance: Aborted 1996 television pilot.
First Upcoming video Release: Ultraman Neos (sometime this year of 2000)
Alter ego: Genki Kagura
Method of Transformation: Estreilar
Ultraman Neos is as acrobatic as Ultraman 80 and Ultraman Zearth. And he flies the fastest of all the Ultra-Beings. His weapons include the Ultra-Light barriers and his Neos Spacium Ray. Note: any other powers are yet to be revealed in his new upcoming video series.

ULTRAMAN ZEARTH


Height: 60 meters
Weight: 54,540 tons
Flying Speed: 19.9
First Film Appearance: Ultraman’s Wounderful World March 1996
Alter ego: Katsuto Asahi
Method of Transformation: An electric toothbrush
The second Ultra-Being not hail from outside of M78 and one of the klutzy Ultra-Heroes. Ultraman Zearth is from Z95 the Land of the Flash. He can fight extremely well due to some training he received from going to a karate school as Katsuto Asahi. His main weapons of attack are the flying drop kick and his famous Space Supula Beam. Note: Zearth had a dreaded fear of dirt and grime, however he overcame that.

ULTRAMAN TIGA


Height: 53 meters
Weight: 44.000 tons
Flying Speed: mach 5
First Television Appearance: Ultraman Tiga September 1996
Alter ego: Daigo
Method of Transformation: The Spark Lance Ultraman Tiga is the last surviving of three Ultra-Beings who were stationed on Earth thousands of years ago to protect it from giant monsters. Tiga is one of the first Ultramen with the ability to change his colors of his costume to call upon powers to defeat his opponents. He can shift his powers into 3 forms. Multi Type, is his regular form (Silver, White and Purple) for his regular rays. Sky Type (purple) is used for hyper speed in either running or fighting and Power Type (all red), is used as a last resort for ultimate strength and the most powerful weapons. Later in the last episode of Ultraman Tiga: Tiga appears in a Glitter like form mode. Note: In the new movie Ultraman Tiga: The Final Odyssey, Ultraman Tiga will be in five different mode. There will be added 3 new modes.

ULTRAMAN DYNA


Height: 55 meters
Weight: 45.000 tons
Flying Speed mach 8 (flash type) mach 5 (strong type) mach 10 (miracle type)
First Television Appearance: Ultraman Dyna September 1997
Alter ego: Shin Asuka
Method of Transformation: The Red Flasher Ultraman Dyna is another Ultra-Hero that has the power to transform into 3 different types of modes in combat. His are; Flash Type (standard mode) where he can unleash the powerful Solgent Beam, 1000-meter jump and mach 3 running speed. Strong Type, which for serious hand to hand combats against very powerful super monsters and Miracle Type. This last mode is a very strange mode. It enables Dyna to have special telekinetic powers and weapons like the Revolium Wave. Also he has a 1500-meter jump and mach 5 running.

ULTRAMAN GAIA


Height: 52 meters
Weight: 46.000 tons
Flying Speed mach 15
First Television Appearance: Ultraman Gaia September, 1998
Alter ego: Gamu Takayama
Method of Transformation: The Espendler
The latest Ultra-Hero, Ultraman Gaia is the third Ultra who can transform into various forms. Gaia is excellent in hand to hand combat. As a last resort, if necessary, Ultraman Gaia can transform into Supreme Gaia to defeat his foes. In this state he can unleash his most powerful weapons, however this can deplete his energies very quickly.

ULTRAMAN AGUL


Height: 52 meters
Weight: 46.000 tons
Flying Speed: mach 15
First Appearance: Ultraman Gaia
Alter ego: Fujiyama Hiroya
Method of Transformation: The Agulator Ultraman Agul is the rival of Ultraman Gaia. Unlike Gaia who protects mankind. Agul prefers to protect the Earth itself not mankind. Agul is a very vicious fighter when it comes to this. He and Gaia from time to time came to blows because of their differences. Agul has many weapons that he doesn’t have any qualms in using to destroy his enemies. His main weapon is the Photon Crusher beam. Although enemy’s Agul and Gaia soon became friends even uniting against a terror flying seizen nearly 100′s of times their own giant sizes.

PS: teringat zaman budak-budak, sanggup kena marah dengan mak pasal balik lambat tengok ULTRAMAN kat rumah kawan....hehehehe

thankzz to: ADA SESIAPA YANG ZAMAN KANAK-KANAKNYA DI TAHUN 80an & AWAL 90an.

Sabtu, 26 Mac 2011

Keluh Kesah

penulis antologi: Usman Awang
tahun: 1934
buku: Titian Zaman

penulis sajak: Pungguk


Waktu senja burung terbang
Waktu adinda bersedih cita
Hancur dan lebur di kalbu abang
Sedihkan adik panah dewata

Waktu dinihari malam yang sunyi
Waktu kanak-kanak kehilangan ibu
Abang meratap berbagai bunyi
Merindukan adik bernyala di kalbu

Waktu subuh menyingsing di angkasa
Waktu tabuh bersahut-sahutan
Abang termimpi berbagai rasa
Adik disangka hanyut di lautan

Waktu kabut menyambut siang
Waktu makhluk bangun berkerja
Abang terlalai waktu sembahyang
Asyikkan adinda intan durja

Jumaat, 25 Mac 2011

Lawak MatLufhti90!!!

Assalammualaikum!!! Well, semua orang tau. Kita masing-masing ada cara-cara yang tersendiri menghilangkan bosan & tension. Begitu juga si bro matlufhti90 ni, cara terbaeeekk bagi dia ni pulak adalah membuat video-video lawak bermesej. Kiranya kat youtube, dia ni top jugakla dikalangan pelayar-pelayar video youtube tempatan( tak tau nak cakap apa perkataan yang sesuai..huhu). Apapun, usaha mamat ni dalam memberi mesej-mesej kemanusiaan disebalik humor video tu agak menjadik & kena dengan apa yang nak disampaikan.

mesej: tak kisah siapa anda, anda tetap cantik & secantik-cantik manusia adalah peribadinya...



mesej: industri perfileman Malaysia tak sah kalau takde sence macam ni..


mesej: setiap manusia seharusnya mempunyai kekuatan jati diri & pendirian


mesej: Jagalah kebersihan alam sekitar...


mesej: sayangilah ibu anda & selamat hari ibu!!!


Actually, ada banyak video bro ni. Tapi, ni jela yang antara aku suka sangat sampai tengok banyak kali...hahahahahahaha. Apapun, semoga bro Matlufhti90 akan terus menerbit video-video lawak namun berpengajaran ini. Sesuai gila kalau kasi budak-budak (especially adik aku yang degil suka buang sampah merata-rata) tengok video-video camni..Ganbatte matluhfti90!!!

PS: sebenarnya aku malas nak buat entry panjang-panjang...hahahahaha

"Hello world there!!

Ana Raffali: sebelum mencipta nama..

Assalammualaikum, semua!!! Kepada semua fans kepada akak pemenang Anugerah Juara Lagu ke 25, ini adalah video wajib yang anda semua mesti suka tengok (coz aku pun fan Ana Raffali...hehehe). Well, semua orang tau yang Ana Raffali bermula dari seorang bintang Youtube sehingga disunting menjadi artis di bawah bimbingan komposer Aidit Alfian untuk digilap bakat sebelum menjadi truly shining star macam sekarang ni. Kepada kipas susah mati Ana Raffali yang tak pernah tengok siapa Ana Raffali sebelum ni, silakan saksikan...







Seperti kebanyakkan artis indie, Ana Raffali(nama youtube: anadcat) juga bermula dengan menyanyi & mencipta lagu sendiri. Ana Raffali banyak mencipta lagu irama rock, alternatif, pop & klasik. Berikut adalah biodata empunya nama ANA RAFFALI

NAMA PENUH: Ana Nur Hidayah Mohd Raffali

NAMA SINGKATAN: Ana Raffali

TARIKH LAHIR: 4 November 1985

TEMPAT LAHIR: Kuala Lumpur

ADIK-BERADIK: Anak ke sembilan daripada 11 beradik

KARIER: Penyanyi dan penggubah lagu

PENDIDIKAN: Graduan Kelas Pertama Ijazah Sarjana Muda Pendidikan TESL (Kepujian), Universiti Teknologi Mara (UiTM)

MUZIK YANG DIGEMARI: Rock, alternatif, pop & klasik

ALAT MUZIK: Gitar Martin & Co 000-15

IDOLA: M Nasir dan Datuk Siti Nurhaliza

LAGU YANG DICIPTA: Hujan Bunga di Kuala Lumpur, Mekanika, Cuba Jangan, Ketika Aku Kecil, Ingatkan Aku, Tingkap Kaca, My Darling, Ghost, Lovely Lovely Scene dan Paint Me

Kini, setelah menjadi bintang...



Setelah kejayaan sebagai seorang artis diiktiraf..Pemenang AJL25..



Semoga kehadiran Ana Raffali mampu menyemarakkan Industri Muzik Malaysia yang sedia lesu ini...

PS: tetiba dapat idea nak tulis pasal Ana Raffali....agaknya kak ana suka tak?? hahaha

"Tolong ingatkan aku...kisah kau tersedar...dengan saku penyeluk masa..."

Khamis, 24 Mac 2011

Pantang Larang Orang-Orang Tua Suatu Masa Dulu.

Kehidupan dulu-dulu bersendi adat, adat bersendi agama. Kalau sekarang ni, budak-budak buat tak endah soal adat, adab dan pantang larang. Berikut adalah pantang larang orang tua kita dulu yang sekarang ni kita pun tak berapa nak ikut / tak berapa nak ingat:

Pantang Larang Di dalam Hutan

1. Jika sesat di hutan, jangan tidur di tepi sungai, nanti dimakan hantu.
2. Dilarang pegang pokok merah, nanti badan menjadi gatal.
3. Jangan tidur di atas pokok jika sesat, nanti dilapah hantu.
4. Dilarang bercakap besar ketika di hutan, nanti mendapat bencana.
5. Pantang bersiul di hutan, nanti disambar langsuir.
6. Jangan melaung di tengah hutan, nanti disahut hantu.
7. Jika terdengar sahutan, jangan dijawab, dikhuatiri suara hantu.
8. Jangan mengambil batu atau benda ganjil di hutan, takut berpenunggu.
9. Dilarang menegur sesuatu yang aneh atau ganjil dihutan, nanti dirasuk atau dapat malang.

Pantang Larang Kanak-Kanak

1. Dilarang duduk atas bantal, nanti punggung terkena bisul.
2. Tak boleh memotong kuku waktu malam, nanti pendek umur.
3. Dilarang bersiul dalam rumah, nanti ular masuk.
4. Tak boleh jelir lidah, nanti lidah terpotong.
5. Makan kepala ikan, nanti menjadi bod0h.
6. Dilarang mengangkat kaki ketika meniarap, nanti emak mati.
7. Tak boleh menunjuk pelangi, nanti jari kudung.
8. Tak boleh makan dalam gelap, dikatakan makan dengan iblis.
9. Dilarang bermain atau keluar rumah waktu senja, nanti disorok hantu.
10. Tak boleh gigit kain, nanti gigi berulat.
11. Hempedal ayam tak boleh dimakan, nanti susah bersunat.
12. Dilarang bercakap dalam tandas, nanti mata ketumbit.

Pantang Larang Di Sungai

1. Jika nampak air berpusar, jangan hampiri, alamat buaya bergerak atau mengiring.
2. Jika ikan toman membawa anak, jangan melintas di hadapannya, nanti dilompati ke perut.
3. Jika terdengar suara semacam kerbau di tebing sungai, alamat ada buaya mengawan.
4. Dilarang bawa limau purut, nanti dibaham buaya.
5. Jika suara perempuan terdengar waktu Maghrib, alamat hantu pari sedang berpesta.
6. Jika kail disambar gondang (siput besar) , alamat rezeki mendatang.

Pantang Larang Ketika Duduk

1. Tak boleh duduk atas bantal, nanti dapat bisul.
2. Tak boleh duduk atas tangga ketika Maghrib, nanti dirasuk hantu.
3. Tak boleh menggoyang kaki, nanti tak lepas hutang.
4. Tak boleh duduk di beranda tangga, nanti payah rezeki.
5. Tak boleh duduk atas lesung, nanti berkudis dubur.

Pantang Larang Ketika Makan

1. Makan pedal ayam, akan mengantuk ketika bersanding.
2. Makan tidak basuh pinggan, nanti lambat dapat menantu.
3. Makan pisang kembar, akan beranak kembar.
4. Makan waktu Maghrib, makan bersama hantu.
5. Makan sisa anak, anak akan degil.
6.. Tidur selepas makan, nanti perut buncit.
7. Makan sambil berjalan, dapat penyakit perut.
8. Bila makan, pinggan tak boleh diletak atas riba, nanti suami diambil orang.
9. Jangan makan nasi di senduk, nanti payah rezeki.
10. Makan bertindih pinggan, akan beristeri dua.
11. Makan telur tembelang, mendapat penyakit barah.
12. Makan dalam pinggan sumbing, dapat anak bibir sumbing.
13. Makan dalam belanga, dapat anak rupa hodoh.
14.Makan berlunjur,akan jadi pemalas.
15.Makan mencangkung, payah dapat rezeki.

Pantang Larang Ke Atas Lelaki

1. Dilarang bersiul dalam rumah, nanti ular masuk.
2. Dilarang kencing atas busut, dikatakan buruk kemaluan.
3. Dilarang mengintai orang mandi, nanti mata ketumbit.
4. Dilarang tidur di tengah padang, nanti emak mati.
5. Dilarang ketawa waktu Maghrib, nanti datang hantu.
6. Kalau tidak tahan berpanas, nanti tunang dilarikan orang.

Pantang Larang Ke Atas Perempuan

1. Dilarang menyanyi di dapur, nanti kahwin orang tua.
2. Dilarang menjahit di badan, nanti tidak lepas hutang.
3. Dilarang memakan leher ayam, nanti leher terkulai di pelamin.
4. Pantang bangun lewat, nanti sukar mendapat jodoh.
5. Dilarang makan nasi kerak, nanti mendapat anak bod0h.
6. Dilarang mencari kutu ditangga, nanti kahwin orang tua.
7. Dilarang mencucuk jarum pada waktu malam, nanti didatangi sial.
8. Dilarang bercermin di depan cermin retak, nanti wajah pucat di malam pertama.
9. Dilarang pakai baju basah, nanti badan naik kurap.
10. Pantang berbual di tangga, nanti dipinang orang di serambi rumah sahaja.
11. Dilarang makan bertindih pinggan, nanti menjadi madu orang.
12. Tak boleh menyapu nasi pada waktu malam, nanti pendek rezeki.
13. Dilarang mengerat kuku waktu malam, nanti datang sial.
14. Dilarang makan berubah tempat, nanti berkahwin ramai.
15. Dilarang meletak pinggan di tapak tangan ketika makan, dikhuatiri nanti akan merampas suami orang.

thankzz to:ADA SESIAPA YANG ZAMAN KANAK-KANAKNYA DI TAHUN 80an & AWAL 90an.

Sabtu, 19 Mac 2011

Letupan Kilang Mercun Bright Sparklers, Sg Buloh.

FAKTA KEJADIAN: Tragedi letupan kilang mercun

Tarikh Kejadian: 07.05.1991

Anggaran Masa Letupan: 3.45 petang

Maut: 26 orang

Cedera: 83 orang

Jumlah Kutipan Derma Tabung Bencana: RM935,688.18


Oleh Nasron Sira Rahim
LETUPAN paling kuat dan dahsyat dalam sejarah Malaysia berlaku pada petang Selasa, 7 Mei 1991 di Sungai Buluh, Selangor.


Kekuatan letupan dan kesan kemusnahan yang dihasilkan menyebabkan tragedi itu turut digelar ‘Hiroshima Sungai Buluh’ berikutan ledakan menggegarkan itu diibaratkan seakan-akan peristiwa bom atom dijatuhkan pesawat Amerika ke wilayah Jepun itu pada Perang Dunia kedua. Begitulah andaian kesan letupan 200 tan belerang yang berpunca dari sebuah kilang mercun di kawasan itu sehinggakan percikan bunga api dan serpihan bertebaran jauh malah kesan gegaran dirasai sehingga tujuh kilometer dari lokasi tragedi.

Bunyinya yang kuat bagaikan letupan bom berkuasa tinggi dan kesan gegarannya memecahkan cermin tingkap rumah di bandar Seri Menjalara dan Selayang, yang terletak kira-kira tujuh kilometer jauhnya dari kilang itu. Jika kawasan sejauh itu mampu musnah dan rosak, dapatkan anda bayangkan keadaan mangsa yang berada hanya beberapa kaki dari bahan letupan itu ketika ia meletup?


Tragedi kilang mercun itu memberi sejarah besar kepada negara. Ia sekali gus mengubah polisi negara untuk terus mengharamkan sebarang aktiviti mercun termasuk sempena perayaan walaupun sebelum ini ia dibenarkan malah dihasilkan kilang di negara ini. Cerita tragis itu bermula kira-kira jam 3.45 petang apabila tanpa diduga, secara tiba-tiba saja satu letupan besar terhasil dari satu kawasan di dalam kilang itu. Bukan sekali, letupan kedua seterusnya menyusul kira-kira 10 minit kemudian.


Sengsara itu masih belum berakhir apabila letupan ketiga dan yang paling kuat, berlaku jam 4 petang dan dirasai lebih empat kilometer. Lebih 20 letupan kemudian terus berlaku sehingga kepulan asap yang dipercayai paling dahsyat dalam sejarah negara boleh dilihat dari jarak lapan kilometer.
Berpuluh pekerja yang kebanyakannya baru memulakan sesi tugas petang pada 45 minit sebelum itu kelihatan menyerbu pintu keluar kilang bagi menyelamatkan diri daripada dibakar rentung atau terus hancur akibat letupan berkenaan.


Kekuatan letupan itu memang menakutkan, ia menggegarkan kawasan sekeliling menyebabkan banyak rumah runtuh atau terbakar. Bukan sekadar rumah saja, beberapa kilang termasuk kilang makanan haiwan, kilang papan dan kilang bahan pewarna makanan yang berada berdekatan turut terbakar. Berpuluh kenderaan termasuk kereta dan motosikal musnah.

Letupan itu turut menggemparkan penduduk sekitar termasuk anggota tentera di Kem Tentera Sungai Buluh yang hanya terletak kira-kira 300 meter dari kilang berkenaan.


Keadaan kelam-kabut terus berlaku apabila penduduk dan beberapa pihak yang berada berhampiran kilang melarikan diri bagi mengelak terkena serpihan batu, batang kayu dan besi yang berterbangan akibat letupan itu selain bahang api. Beberapa pihak yang gagal menyelamatkan diri akhirnya cedera terkena serpihan dan api itu.

Kemalangan jalan raya turut berlaku sewaktu pemandu bergegas menyelamatkan diri ketika kebakaran ini. Seorang wanita cedera di kepala apabila terlanggar sebuah kereta di jalan raya dalam cubaan menyelamatkan diri itu.


Selepas letupan demi letupan itu semakin berkurangan, kedengaran raungan kesakitan di mana-mana. Berpuluh mangsa berlumuran darah merah manakala ratusan orang ramai mula memenuhi kawasan kejadian untuk mencari sanak-saudara yang dikhuatiri menjadi mangsa tragedi.

Wajah cemas dan sugul mengiringi pertanyaan demi pertanyaan yang diajukan kepada sesiapa saja yang dijumpai untuk mengetahui nasib sanak-saudara masing-masing yang bekerja di kilang berkenaan. Bimbang mereka jika insan disayangi menjadi korban tragedi itu.


Tangisan dan raungan semakin kuat kedengaran tatkala melihat keadaan ngeri mangsa yang rentung dan sudah tidak lengkap anggota badan dibawa keluar dari bangunan kilang yang hangus terbakar.
Lapan jentera bomba termasuk dua dari Kem Tentera Sungai Buloh, Wilayah Persekutuan(2), Petaling Jaya (2) dan masing-masing sebuah dari Damansara Utama dan Shah Alam tiba seketika kemudian untuk memadamkan kebakaran dan menyelamat mangsa.

Lebih 50 anggota bomba bertungkus-lumus memadamkan kebakaran dalam kepayahan lantaran pelbagai masalah timbul. Tekanan air terlalu rendah, pili jauh, api merebak terlalu cepat, angin kencang serta beberapa letupan menghalang tugas memadam dengan lebih mudah. Apabila pasukan bomba tiba, api sudah merebak ke tiga rumah berhampiran kilang.

Akhirnya pasukan bomba terpaksa menggunakan air yang dibawa sendiri dan selepas bertungkus lumus selama dua jam, mereka akhirnya berjaya mengawal api daripada merebak ke rumah lain di sekitar kawasan berhampiran.



Sembilan ambulans dari Hospital Kuala Lumpur (HKL), lima dari Hospital Sungai Buloh berulang alik mengangkut mangsa yang parah untuk mendapatkan rawatan kecemasan. Keprihatinan orang ramai menyebabkan ada mangsa dibawa ke hospital menggunakan lori dan van dalam keadaan berlumuran darah.

Walaupun kebakaran sudah dipadamkan, anggota bomba tidak dapat meneruskan operasi mencari mangsa dengan mudah kerana khuatir letupan akan kembali berulang berikutan masih ada tiga tempat simpanan letupan bawah tanah di kilang itu.


Dua daripada stor simpanan itu sudah meletup dengan meninggalkan kesan seperti kawah sedalam kira-kira enam meter.

Bomba dan pasukan penyelamat lain terus memantau keadaan di tapak kilang itu sehinggalah ke malam. Api menyala semula di beberapa bahagian bangunan itu kira-kira jam 2.30 pagi dan anggota bomba terpaksa menyembur air bagi memadamkannya.
Bagaimanapun, sehingga jam 5 pagi, tiada lagi letupan berlaku.


SEHARI selepas letupan, gerakan mencari yang dilakukan bomba menemui 21 mayat yang terbunuh dalam tragedi letupan dan kebakaran kilang mercun di Sungai Buluh itu. Satu daripada mayat itu iaitu seorang ahli kimia dari Hong Kong yang bekerja di kilang itu, rentung. Pemeriksaan awal juga mendapati 83 orang cedera dan dirawat di beberapa hospital sekitar Kuala Lumpur. Polis, juga menerima aduan mengenai kehilangan enam penduduk tempatan. Selain itu, 37 rumah dan kilang serta tujuh motosikal musnah dalam kejadian ngeri itu. Polis bagaimanapun mengalami kesukaran mengesan jumlah sebenar pekerja yang hilang dalam letupan itu berikutan majikan tidak mempunyai daftar kehadiran tugas harian dan ada pekerja kilang berhampiran yang cedera atau belum melaporkan diri.

Kemudian satu persatu kisah yang terselindung di sebalik tragedi itu mula terbongkar. Kilang mercun dan bunga api itu disahkan beroperasi secara haram sejak 1978 malah ia juga bertindak menyalahi undang-undang apabila menggaji pekerja di bawah umur! Siasatan juga mendapati kebakaran di kilang mercun itu disahkan berpunca daripada bahagian makmal yang menjalankan kerja-kerja menguji mercun yang siap untuk dipasarkan. Ia berpunca daripada kelalaian pihak kilang yang menjalankan ujian bunga api di luar tempat khas sehingga terkena longgokan simpanan mercun dan bunga api yang terletak berhampiran seterusnya letupan semakin merebak. Keadaan semakin sukar dikawal ketika kebakaran berlaku kerana tiada usaha awal memadamkan api dan juga peralatan pencegahan kebakaran tidak disediakan secukupnya di kilang itu.


Hari ketiga gerakan mencari mangsa dijalankan, pasukan penyelamat menghadapi ancaman baru berikutan hujan lebat selama sejam kira-kira jam 2.30 petang menyebabkan berlakunya tindak balas kimia di lokasi letupan sehingga menghasilkan gas beracun.

Keadaan itu menyebabkan kira-kira 200 anggota penyelamat diarahkan beredar dari kawasan itu kerana khuatir gas itu memberi kesan kesihatan terhadap mereka di samping mengelak sebarang kejadian tidak diingini.

Bagaimanapun, penyebaran gas beracun itu semakin buruk sehingga menyebabkan lebih 50 anggota pasukan penyelamat dilaporkan mengalami kesukaran bernafas, bengkak dan gatal di muka, tangan dan badan kerana terkena gas beracun itu.

Kemudian operasi diteruskan dengan penyelamat terpaksa mengenakan topeng gas dan pakaian khas. Pasukan penyelamat juga menggunakan dua jentolak bagi membersihkan tapak kilang.

Pada 16 Mei, pihak berkuasa melancarkan ‘Operasi Api Buluh’ untuk membersih dan memindahkan sisa bahan kimia dari kilang berkenaan.

Dalam operasi itulah, petugas menjumpai beberapa lagi mayat dalam mengerikan iaitu hangus terbakar sehingga menjadi rangka dan tengkorak di kawasan letupan dan jumlah mangsa terkorban dalam tragedi itu meningkat kepada 26 orang.

Walaupun sudah beberapa hari berlalu, gas toksid masih tidak menghilang malah semakin merebak kepada beberapa penduduk berhampiran. Tujuh anggota penyelamat turut pengsan selepas tersedut gas itu.

Keadaan semakin bahaya apabila walaupun sudah masuk hari ke-11, masih terdapat bara api yang muncul di tapak letupan itu tetapi ia berjaya dikawal pihak berkuasa yang segera memadamkannya.
Sumber:Berita Harian

thankzz: ADA SESIAPA YANG ZAMAN KANAK-KANAKNYA DI TAHUN 80an & AWAL 90an.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...