Blogger news

Isnin, 26 Mac 2012

A Day In Bukit Bintang

Assalammualaikum. Apa khabar? Macam mana hari minggu kalian? Mudah-mudahan indah dan tenang. Almaklumlah, saban minggu bekerja, berlari kesana-sini, menyiapkan tugasan, stress sepanjang hari. Penat lapan hari biarlah terbalas dengan satu hari yang indah dan menenangkan. Biar relaks dan seharian anda dapat merehatkan minda. Begitulah pendapat aku dalam menghadapi kehidupan serba mencabar ini. Setiap minggu, sekurang-kurangnya biarlah aku bercuti satu hari untuk memberi peluang menikmati hidup ini dari hanya sekadar bekerja dan mengejar arus serta masa disekeliling kita.

“life is what happened when you’re busy making other’s plan”-John Lennon.

Hampir setiap hari aku bekerja dengan tekanan. Kerja part-time sebagai Pengurus Cyber Café milik abang ipar & menyelenggara perniagaan sambilan (penyediaan kad kahwin dan hadiah tetamu) memang memerlukan perhatian. Setiap hari, e-mail perlu dikemaskini, pesanan perlu diperiksa, pembekal juga harus diingat. Tidak termasuk lagi dengan tugas menyelenggara Cyber Café. Faham-faham sajalah karenah pelanggan-pelanggan yang datang. Nak printlah, nak photostatlah, Komputer tiba-tiba hang lah, terpadamlah, pendrive mengandungi viruslah, apa-apalah. Penat-penat. Ada masa tak terlayan juga perangai masing-masing. Hahahahaha. Nak buat macam mana? Kenalah bersusah payah sikit sementara menunggu panggilan dari pihak KKM untuk posting mana-mana (baru tau dari kawan-kawan, berita posting dapat lambat sebab kelewatan dari pihak kolej menghantar result ke pihak KKM. Sumpah, rasa macam nak jealousy+menangis+geram+marah pun ada sebab dah tak tahan menganggur lama & tengok kawan-kawan dari kolej lain semua dah dapat posting masing-masing)

Sabtu tu aku dah beritahu bos (abang ipar aku), yang aku nak ambil cuti sehari (actually, syarat kerja adalah dalam seminggu kerja enam hari, sehari cuti. So, cuti tak kisah ambil hari apa-apa pun, janji another six day sambung kerja). Aku beritahu bos yang aku nak berehat, nak jalan-jalan. Hahahaha. Yeah, I need my leisure time. Aku nak buat apa yang aku suka buat. Aku nak gunakan seharian cuti dengan berjalan-jalan, window shopping, survey baju & latest promotion (maybe shopping little bit, hahahaha), tengok ragam orang, survey& tengok wayang, pergi kedai buku, pergi kedai CD & survey album dan hot movies. Do anything fun & relaxing activity!! So, malam tu bila dah tutup kedai sambil jalan balik rumah, otak dah sibuk fikir nak ke mana esok dengan siap aturcara sekali. Hahahaha. So, end it up, aku decide nak pergi Bukit Bintang. Urmm, nice idea indeed.

Keesokkan paginya, aku pun bertolak dengan menaiki bas. Huh, lawak jugak kejar bas pagi tu. Nasib baik dia nampak aku kejar dia. Hahahahaha. Naik bas pulak, dah satu hal lak. Bukanlah nak racist ke apa ke, tapi mamat kat sebelah aku ni (malaslah nak sebut nationality apa, sendiri mau ingat!) cuba-cubalah beringat sikit bila nak keluar tu tolongla belajar pakai deodorant ke, perfume ke. Bau kau tu kuat gila! Sampai terbangun jugak aku cari seat lain. Nak menyedapkan hati yang tergundah gara-gara bau-bauan kurang menyedapkan, telinga ni terpaksa disumbatkan earphone & berdendanglah seketika hati ini. Sepanjang perjalanan aku ok je. Cuma bila bas melalui jambatan di hadapan bangunan KWSP, urmmm, dah sampai dah sifat sentimental aku ni. Waktu tula aku teringat kenangan aku merenung kat tepi jambatan, aku jogging ke Tasik Jaya sewaktu aku kat kolej dulu. Urmmmm, worthy to remember it, kenangan yang banyak mengajar aku macam-macam perkara.

Sampai kat KL Sentral, aku pun turun untuk tukar transport. Naik pulak Monorail. Tambang ke Bukit Bintang ialah RM 2.10. Urmm, aku rasa macam pelik. Tambang naik harga ke? Entahlah, nampak sangat aku dah lama tak naik Monorail. Dulu, kerja kat Pusrawi pun selalu naik LRT Putra line jek. So, tak berapa ingat dah tambang Monorail. Huh, lantaklah. Janji sampai. Alhamdulillah, sampai-sampai jek Monorail dah standby. Elok sangatlah tu. Takdelah buang masa sangat. Monorail, segeralah bawa daku ke bintang!! (poyo jek, hahahaha)

Mendung cuaca hari ni. Elok jugak. Takdelah terlalu panas. Sampai-sampai jek, benda 1st yang aku cari adalah makanan. Lapar seyh, tak makan dari pagi tadi (silap aku jugak lupa nak sarapan). So, kebetulan aku pun ternampak signboard tempat makan Isetan kat dalam Lot 10. So, aku pun pergilah (Kut-kut, kalau foodcourt dia best, boleh jugak aku review dalam blog. Hehehe). Sampai kat foodcourt dia, wauu…(not bad). Macam sodap aku tengok. Aku pun surveylah semua stall yang ada. Yang peliknya, kenapa semua yang makan orang cina jek? Huh, patutlah. Rupanya, semua tak halal. Melopong jugak aku sekejap. Nama foodcourt, takkan semua tak halal kot? Sabau jola. Aku pun meninggalkan Lot 10 dengan segera demi mencari sesuap makanan (tak kisahlah nasi ke, mee ke, asalkan halal).

Jalan punya jalan, sampailah ke Pavilion. Huh, Tempat orang-orang kaya (kaya ke?? *tangan ke bahu, mata ke atas) hahahahahaha. Entahlah, aku pun tak tau siapa yang mulakan dulu definisi tu. Tapi, aku akui Pavilion tempat yang agak ekslusif. Lantaklah. Ekslusif ke tidak, janji aku dapat makan. Tapi, bila dah masuk Pavilion, bukan makanan yang aku cari dulu. Aku pergi survey movie dulu kat GSC. Aku bercadang nak tengok Bunohan (aku baca review movie ni kat internet banyak yang thumbs up, even Khairy Jamaludin pun syorkan filem ni). Tengok movie list, urrmmm lambat lagi. Mahu-mahu nak kena tunggu sejam lebih nak tengok Bunohan. Tapi takpelah, mission must be accomplish. Belilah jugak. Dah beli tiket, aku pun window shopping. Mesti korang pelik, aku ni tak lapar ke? Tadi kemain heboh lapar. Entahlah, dah masuk Pavilion tu memang tak lapar terus. Bukan apa, mata rambang sangat tengok sale. Hahahahahaahahaha. Dari Padini sampailah butik-butik kecil, hampir semua aku singgah. Semua best-best. Ada diskaun pulak tu. Kalaulah aku dah kerja & berduit…..urmmmm…. Aku pun berjalan-jalan sampailah terperasan satu kafe makanan, waktu tu baru aku merasa lapar balik. Urrmm, mencari tempat makan la gayanyer~~

Ok, sampai jugak kat Pavilion Food Village. Hohoho, nice environment. Bau-bauan yang wangi dan enak menarik minat aku (almaklum, terlampau lapar). Tapi hari tu, aku bercadang nak treat myself dengan makan something unique+delicious. So, berlegar-legar juga nak buat pilihan. Adakah Taiwanese? Teppanyaki? Sushi? Donburi? Korean? Sish Kebab? Nasi Campur? Western? Ayam Penyet? Thai? Arggghhh!!! I’m so lucky born in MALAYSIA!!!!! So, I choose to Japanese!!! Yeahh!! Hohoho, it so tough decision. Either ramen or bento? Aku pun tak tahu, wishing if I can get both of them in one set menu. Gila tamak!! Hahahahahaha. Susah nak pilih sangat, sampai aku tanya waitress pasal ingredient dengan opinion dia. Dah pening sangat layan aku, terus chief-waiter datang kat aku suggest kat aku ambil chicken teppanyaki bento, sekali dengan sup ramen PERCUMA!! (bukan sup miso, sup ramen!) . Dia cadangkan aku set ni supaya in next time kalau aku datang lagi kedai dia, so aku boleh pilih samada nak makan ramen atau bento (nice& generous la chief kedai ni. OF COURSE I DATANG LAGI!!).



Astaghfirullah Al Azim!! OMG!! Banyak gila nasi dia bagi. Sayur pun banyak (ada dua jenis sayur: salad & sayur goreng). Dengan ayam teppanyaki lagi. Sup ada dua mangkuk (satu sup miso, lagi satu sup chicken ramen). Ada 3 tembikai slice. Dengan air favorite aku, green tea. Arghhh, hatinya tak tahan. Bismillahirrahmanirrahim. ITTADAKIMASSU!!

“Blurppp…alhamdulillah”, tanda kekenyangan. Dah puas mengkentedarah, aku pun memeriksa jam. Alamak, habislah aku. Bunohan start dalam 3 minit lagi. Bayangkan, dengan perut kekenyangan korang berlari dari basement ke GSC kat tingkat 5. Hahaaha. Elok sangatlah tu. Habis bakar kalori semua bento tadi. Apapun, aku tetap terlewat. Sampai kat bilik, cerita dah start pun. Aku mula tengok kat scene Bunga Lalang@Adil tengah Muay Thai, lepas tu kena culik di bawak lari dek orang. Sabau jola. Apapun, kalau nak tau review aku pasal movie ni, aku memang tak pandai nak cakap keistimewaan dari sinematografi la, karakter la, apala, but what can I say bout dis film is thumbs up!!! Bagi aku, filem ni memang terbaik. Bukan filem tipikal melayu, no wonderla si Ahmad Idham terasa hati dengan Khairy Jamaludin (pandai-pandaila korang google pasal ni).

Dah Selepas tu, aku pun terus menyambung shopping window aku & terus menyinggah kejap kat kedai CD. Membelek satu persatu, dari satu blok ke satu blok. Sampailah aku ternampak album Najwa: Innocent Soul. Wuhuu!! Another luck for me! Puas aku cari album Najwa, akhirnya I found it! Best of all, I bought it! Yeah!! Memang tak sabar nak dengar kat rumah. Even aku ada lagu-lagu Najwa dalam MP3 aku, tapi sokonglah industri muzik Malaysia, macam aku cakap dalam entry ni. After that, aku pun merayau lagi ke bookstore. Cari latest-interesting book. Tapi, macam tak ada jek. Maybe korang bleh suggestkan something kat ruangan komen kat bawah ni yek. Hehehe.

Dah puas merayau dalam Pavilion, ni nak serang pulak jiran dia, Sungei Wang Plaza. Time nila, aku teringat kat Fauziah latiff, cerita dia waktu mula-mula jadi artis cari baju nak perform. Wuhuu, sale baju siott. Semua kedai pulak tu. Berlumba-lumba nak letak price & promotion terbaik sekali. Well, I don't have money. So, apa yang boleh aku buat juz survey-survey dulu, so for next time aku boleh datang & beli. Kalau nak difikirkan, dah lama jugak aku tak shopping. Nak buat macam mana. Diri ini dah tak sekaya dulu.huhuhu.

Totally joyous moment. Makanan yang enak, Movie yang awesome, beli album artis favorite, what can I say?? Alhamdulillah, for Your Gift!!

Well, that’s all bout my joyous Sunday. Rasa bertuah sangat-sangat dengan rezeki Allah S.W.T yang bagi pada hari Ahad tu. Memang kaw-kaw hilang terus stress seminggu. Aku balik pun dengan gembira (gembira sampai tak kisah bersesak naik bas & berdiri sepanjang perjalanan). So, at end of story, I wishing u’oll good Sunday!! Have fun!!

Najwa, your voice is sooo pure & innocent soul...i love it...

PS: sampai pukul 3 pagi, still bersemangat tulis blog coz terlampau happy sambil layan lagu-lagu Najwa~ (sorila, waktu menulis baru sedar picture tak tangkap langsung (kecuali gambar set bento) coz tak rancang pun nak tulis entry ni...hahahaha

2 ulasan:

  1. kak liza mengerti kesibukan, kepenatan izzy.. still bujang..jadi buat lah kerja. ada rezeki kita jumpa. rasanya kak liza pernah makan kat situ. memang suka makanan jepun tapi masa tu org belanja. memang sedap.. sendat perut.

    BalasPadam
    Balasan
    1. a,ah..restoran tu mmg best...thankzz akak coz memahami...yup, ada rezeki, kita jumpa yek...hehehe

      Padam

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...