Blogger news

Jumaat, 23 Januari 2015

Resipi Orang Bujang: Oreo Cheese Cake



Assalammualaikum, semua. Lama PL tak update pasal Resipi Orang Bujang ni. Almaklumla sejak dah berpindah duk kampung ni, nak masak pun ikut selera mak abah. Tak nak bereksperimen sangat. Tapi baru-baru ni, kakak PL tiba-tiba mengidam nak makan kek oreo cheese yang dulu pernah PL buat, katanya. PL pulak kebetulan semenjak dah duk  kampung ni memang rindu sangat-sangat nak makan kek macam duk kat Putrajaya dulu. So, berkat permintaan kakak ni PL akan kongsikan pada kalian bagaimana nak buat kek Oreo Cheese yang mudah, tak perlu nak bakar pun. Cuma, kena sejuk bekukan & paling best, korang akan dapat tekstur tak ubah macam kek aiskrim cheese. Sangat sesuai untuk dimakan kala nak masuk musim panas/kemarau ni.

Bahan-Bahan:


Oreo (2 bungkus. Kalau kat kedai bahan-bahan kek, ada jual ready-made crumble oreo. Lagi senang.)
Cream Cheese (satu paket yang macam dalam gambar ni 250g)
Yogurt (perisa Plain. satu cup kecil dah cukup)
Whipping Cream (kotak kecil: 200g)
Butter (Pakai 1/3 jek. Tak perlu banyak.)
Gula Aising (100g. Kalau takde, boleh blend/kisar gula kasar sampaila jadi halus. Jadila gula aising. hehe)
Esen Vanilla 
Gelatin (ambil 2 sudu & larutkan dalam air panas.)

Cara-cara:


1. Buka 2 paket oreo. Asingkan krim dari biskutnya. Jangan dibuang krimnya. Sementara itu, cairkan butter dengan api perlahan. Pastikan tidak hangus.


2. Bahagikan biskut oreo yang diasingkan krim tadi kepada 2 bahagian. Satu bahagian dikisar menjadi serbuk halus yang akan dicampurkan dalam krim keju, manakala lagi satu bahagian pula dihancurkan menjadi serbuk kasar untuk dijadikan tapak/base.


3. Serbuk kasar yang dihancurkan tadi digaulkan dengan butter yang dicarikan. Adunkan sebati. Setelah itu, masukkan adunan biskut tadi kedalam acuan/bekas kek dan mampatkan untuk dijadikan lapisan tapak kek. Namun, jangan terlalu mampat untuk mengelakkan tapak menjadi terlalu keras apabila dibekukan. Setelah selesai, masukkan acuan kedalam peti sejuk untuk mengeraskan tapak kek sebelum krim keju akan dilapiskan diatas.


5. Untuk menyediakan topping/lapisan keju diatas, pukul krim keju dengan kelajuan serdahana sehingga kembang. Kemudian, masukkan pula Whipping Cream dan Krim Biskut yang diasingkan tadi. Pukul dengan kelajuan serdahana sehingga sebati.


6. Masukkan pula Yogurt dan Gula Aising. Pukul sebentar. Masukkan pula gelatin yang dilarutkan ke dalam acuan krim. Pukul sehingga sebati. Selepas itu, masukkan serbuk halus oreo yang dikisar & pukul adunan sehingga sebati adunan.


7. Keluarkan bekas adunan yang disejukkan dalam peti sejuk tadi. Tuangkan adunan krim keju tadi ke atas tapak kek dan ratakan. Setelah itu, masukkan acuan kek yang berisi adunan krim keju dan tapak kek tadi ke dalam bahagian sejuk beku. Bekukan selama semalaman atau sampai tekstur krim kejunya sudah menjadi keras seperti aiskrim.


Macam mana? Seronok tak? Senang bukan nak buat kek oreo cheese ni? Tak perlu nak bakar masuk oven bagai, even bagi PL pun budak-budak pun boleh belajar buat kek ni sendiri. Tapi, ok course la mak bapak kena pantau anak-anak ni. Apapun, selamat mencuba yek!! Kalau ada sapa-sapa dah try buat, jangan lupa boleh postkan kat PL untuk rasa ke? hahahaha. Anyway, happy cooking!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...